Reiser til Bodø for å selge sex

Her er ti av kvinnene som har oppgitt at de befinner seg i Bodø eller skal til byen i løpet av helgen. Avisa Nordland har ringte flere av kvinnene, men de har ikke latt seg intervjue.

Her er ti av kvinnene som har oppgitt at de befinner seg i Bodø eller skal til byen i løpet av helgen. Avisa Nordland har ringte flere av kvinnene, men de har ikke latt seg intervjue. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel
DEL

En sommer med en rekke arrangementer trekker mye folk til Bodø og resten av Nordland.

Men noen av de tilreisende kommer av helt andre grunner enn kultur og idrett.

Fredag kveld er det over 20 prostituerte som enten befinner seg i Bodø eller som kommer til byen i løpet av helgen.

Det viser fire nettsteder som spesialiserer seg på denne type annonser.

- Det er internett som har overtatt markedet helt når det gjelder annonsering, sier Camilla Hammergren, fagansvarlig hos Pro Sentret som er et nasjonalt kompetansesenter på prostitusjon.

Detaljert

Beskrivelse av kvinnene, prisliste og deres mobilnummer ligger offentlig på nettet. Man finner også en kalender, hvor disse kvinnene skriver hvor de befinner seg og i hvilken by de kan bestilles.

En kvinne fra et land i Øst-Europa oppgir at hun er i Bodø denne helgen, men at hun deretter tar to dager i Fauske og reiser til Mo i Rana på onsdag neste uke. Ifølge statistikk fra siden har denne profilen blitt vist over 120 ganger fredag og fått to kundeanmeldelser totalt.

Spaning

I reiseplanen til flere av kvinnene står det at Bodø er neste destinasjon.

- Har det sammenheng med all aktiviteten som er i byen?

- Store arrangementer vil alltid tiltrekke seg denne typen tjenester, sier Ove Hansen, operasjonsleder ved Salten politidistrikt.

- Avdekker dere kjøp av slike tjenester?

- Ofte finner vi ut av det. Når vi får tips og meldinger om hvor slike ting foregår, så gjør vi våre tiltak. Setter i gang spaning og slår til når det minst passer, forklarer Hansen.

Faste ruter

Camilla Hammergren hos Pro Sentret forteller at det først og fremst er etterspørsel som legger grunnlag for reiseruten.

- Noen har faste ruter, andre legger opp ruten etter avtaler som de gjør med enkeltindivider, sier Hammergren.

Generelt sett sier hun at store arrangementer sjeldent har stor effekt på strømmen av folk som kommer for å selge seksuelle tjenester.

- Hvor er disse kvinnene fra?

- Det er en stor andel utenlandske, men det er norske også, sier hun.

På flere av sidene kan du sortere kvinnene etter nasjonalitet og blant annet vekt.

Kunden bestemmer

Når kjøp gjennomføreser det kunden som velger hvor det skal skje.

- Det varierer for hver enkelt transaksjon. Noen vil være hjemme, andre i bilen og hotellnæringen forteller at det blir avdekket der også, sier Hammergren.

Ikke nytt

Reisende prostituerte er ikke et nytt fenomen og Avisa Nordland har omtalt dette før. I 2008 skrev vi om «Anna». Småbarnsmoren fra Øst-Europa som kom til Bodø for å spe på familiens økonomi.

- Det er bra å jobbe i byer som Bodø, fordi det ikke er så stort. Mennene dukker alltid opp til avtalene vi lager. I større byer er det mer konkurranse, og vanskeligere å få kunder. Dessuten er det mange som sier de skal komme, men som jeg aldri ser noe til, sa hun den gang.

Da fortalte hun at hun tjente rundt 200.000 i måneden, men at halvparten gikk til hotell- og flyutgifter.

Fire i 2008

Avisa Nordland har tidligere skrevet om reisende prostituerte som besøker fylkeshovedstaden. I juni 2008 tok avisen en gjennomgang av nettstedene hvor de prostituerte annonserer, da var det fire som var i byen samtidig.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken