Ramponerte kirka - skyldte på Djevelen

Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel
DEL

Bodø: 36-åringen som tente på Skjerstad kirke, mener djevelen må ha blandet seg inn i det som skjedde.

– Jeg er ingen religiøs fanatiker. Jeg er et sivilisert menneske som lever et sivilisert liv. Jeg kan ikke forklare hvorfor det ble som det ble denne dagen. Men jeg beklager. Jeg vil be Kirken og alle andre om unnskyldning. Det var ille det som skjedde. Men jeg er ikke så skremmende som det dere prøver å framstille meg som, sier mannen til aktor Øyvind André Rengård.

Sovnet

36-åringen fra Tsjetsjenia har opphold i Norge på humanitært grunnlag og har bodd i Bodø i to år.

Mandag 3. september i fjor er han først i byen og kjøper mat og brennevin. Han drikker noe i glasshuset og noe på bussen fra byen. Meningen er at han skal gå av på Mørkved. Men 36-åringen sovner på bussen og våkner ikke før sjåføren vekker han i Misvær.

– Jeg er på et sted jeg aldri har vært før. Det regner. Jeg blir aggressiv, uten at jeg kan forklare hvorfor.

Miks

Jeg hadde vært deprimert lenge og spist piller i tillegg til alkoholen, forklarer han i Salten tingrett. Naboer til mannen oppdager at han sitter på parkeringsplassen foran Misvær kirke og drikker.

– Jeg så at han gikk mot kirka. Så hørte jeg alarmen og så den samme mannen komme springende ut og mot skogen, forteller en av naboene.

Selv hevder tsjetsjeneren at han ikke husker noe av det som skjedde inne i kirka.

Skyss hjem

Bussjåføren som sliter med å få passasjeren ut av bussen, ser at mannen sitter med ei bussrute og peker på Mørkved.

– Det er ikke første gangen utlendinger havner på denne bussen og i Misvær. Jeg skjønner ikke hvorfor, sier sjåføren. Han ser mannen gå først i feil retning i forhold til Bodø. Når han kommer forbi senere i privat ærend, er kursen rett. Sjåføren tar mannen med først til Breivik der han får skyss videre til Bodø.

36-åringen innrømmer det faktiske, men nekter straffskyld for hærverk og brannstiftelse i kirka. Han erkjenner skyld for å ha stjålet mobiltelefoner på City Nord og barbermaskiner og en PC fra Expert i byen. 31. august blir han stoppet i en politikontroll ved Hunstad med en promille på 1,4. Han innrømmer fyllekjøringen.

Store skader

Misvær kirke ble påført skader for 528.382 kroner.

36-åringen ødela et piano til 200.000, altertavla, lysestaker og lampetter og prekestolen. Han satte fyr på et gitartrekk, alterteppet og to duker i kirken.

Brannen ble slokket i tide. Mannens kone og barn bor på hemmelig adresse og 36-åringen har også flere andre forhold å svare for enn tiltalepunktene for Salten tingrett.

På Helgeland er han siktet for trusler ved tre tilfeller, tyveri, to promillekjøringer, for å ha kjørt bil tre ganger uten førerkort, tre tilfeller av legemsfornærmelse, dokumentfalsk og bruk av narkotika.

Han hevder at han husker lite og ingen ting av det som skjedde i Misvær.

De psykiatrisk sakkyndige har funnet mannen strafferettslig tilregnelig.

Artikkeltags