Gå til sidens hovedinnhold

Radiomannen Harry Westrheim er død

Artikkelen er over 13 år gammel

- Han var en betydelig forfatter og kringkastingsmann for oss i nord.

Slik beskriver tidligere NRK-journalist Leif-Erik Michaelsen sin tidligere kollega, Harry Westrheim, som gikk bort 17. mai, etter lengre tids sykeleie.

Westrheim som ble født i Narvik i 1915, ble kanskje den mest markante medarbeideren til NRK i Nord-Norge, særlig i den tida da radioen var enerådende og ikke hadde fjernsynet som konkurrent.

Han gjennomførte lærerskolen før han i 1947 ble ansatt som programsekretær i NRK i Tromsø, der han arbeidet sammen med blant andre den kjente radiomannen Lars Normann Sørensen. Den nordnorske forfatteren Lars Berg var også med i dette triumviratet.

Hålogaland Teater

Lars Berg og Harry Westrheim tok på denne tiden opp ideen om et eget teater i Nord-Norge. Begynnelsen var Hålogaland Amatørteaterselskap, det som seinere skulle bli Hålogaland Teater med base i Tromsø.

Etter et mellomspill i Oslo - der han blant annet jobbet sammen med Erik Bye i programserien studio 19 - kom han i 1964 til Vadsø som distriktssjef for NRK Finnmark. Etter fem år i Finnmark flyttet han til Bodø der han jobbet som distriktssjef i NRK Nordland fram til 1981.

Harry Westrheim må kunne sies å være den altomfattende nordnorske radio- og fjernsynsmedarbeider framfor noen. Hans interesse for landsdelen og folket var stor og hans kunnskaper omfattende.

Makeløs historieforteller

Westrheim var et lesende menneske, og han var et skrivende menneske. Bøker om krigen i Finnmark, barnebok og lyrikk. Hans lyriske produksjon har vært lite framme, men ikke desto mindre verdt å lese.

Ikke minst vil kolleger og andre huske Harry Westrheim som en makeløs historieforteller. Da han som pensjonist reiste rundt på besøk til NRKs lokalkontorer i Nord-Norge, sies det at folk hadde problemer med å rive seg løs og komme seg tilbake på jobb etter at han i lunsjpausene hadde øst av sitt fantastiske repertoar og sin fortellerkunst. (ANB-NTB)