Gå til sidens hovedinnhold

PST kastet iraner ut fra Høgskolen

Artikkelen er over 12 år gammel

En 36-årig iransk statsborger som hadde kommet inn på en mastergrad i romteknologi ved Høgskolen i Narvik, ble kastet ut av Norge etter at Politiets sikkerhetstjeneste grep inn.

Iraneren hadde allerede gjennomført et ettårig kurs i norsk språk og kultur og var klar for å påbegynne studiene i satellitteknologi på Høgskolen i Narvik.

PST grep inn, da de fryktet at kunnskapen 36-åringen ville tilegne seg på skolen kunne brukes til atomteknologi.

- Historien har vist at det ofte er tette bånd mellom et romfartsprogram og et missilprogram. Det er viktig at Norge ikke framstår som et fristed for formidling av kunnskap som man ikke får i andre land, sier politiinspektør Jørn Presterudstuen i PST til NRK.

Ifølge Dagbladet tok Justisdepartementet affære og instruerte Utlendingsdirektoratet (UDI) til å nekte 36-åringen oppholdstillatelse.

Per i dag finnes det ingen kontrollrutiner for hvilke nasjonaliteter som søker seg inn på sensitive studier i Norge. PST er bekymret for manglende kontroll med studenter og forskere som kommer fra land som fostrer terrorister eller sysler med atomteknologi. PST bekrefter også at de holder øye med flere studenter.

Det er en tre år gammel resolusjon fra FN som pålegger Norge å forhindre at iranere kan tilegne seg kunnskap om teknologi som kan benyttes i atomprogrammer.

(ANB-NTB)