Prest på to hjul i serken

Sogneprest Torgeir Horn er både Jesusfrelst  og sykkelfrelst. Her på to hjul gjennom Løding, som han mener er et oversett stedsnavn.

Sogneprest Torgeir Horn er både Jesusfrelst og sykkelfrelst. Her på to hjul gjennom Løding, som han mener er et oversett stedsnavn. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Året rundt kan du møte sogneprest Torgeir Horn på sykkelstien – dog sjelden i prestekjole.

Torgeir Horn (59) er Tverlandet og Saltstraumens folkelige prest som gjerne kaster seg på sykkelen iført uniform, prestekjolen, til ære for fotografen.

Sognepresten er nemlig en ihuga sykkelentusiast.

- Når det gjelder sykling er det bare en ting jeg angrer på; at jeg ikke begynte tidligere, sier han.

Fantastisk

Året rundt suser Horn langs veiene på Tverlandet.

- Her er utrolig mange flotte plasser man kan sykle til fra Løding, der jeg bor, sier Horn.

Han nevner Vatnvatnet, Kjellingstraumen, Skjerstad, Straumøya.

- Sykkel er et fantastisk framkomstmiddel. Jeg tenker ofte «oi så fort jeg kommer fram», i motsetning til når jeg kjører bil, og blir litt stresset for at det går for sakte, sier presten.

Fokus

Han røper at bare ett annet framkomstmiddel gir ham samme roen som sykkel.

- Når jeg tar Hurtigruten får jeg samme følelsen. Det tar ikke lang tid før roen overtar for hverdagsstresset.

Horn mener sykling ikke bare er bra for kroppen, men også for det mentale.

- Når man sykler kan man for eksempel ikke snakke i mobiltelefonen. Man må holde fokus. Det er bare en ting som foregår. Det er du og sykkelen. Man kjenner en glede som kommer innenfra.

Utendørs

- Du er prest både i Saltstraumen og Tverlandet, sykler du mellom kirkene og gudstjenestene?

- Nei, foreløpig har jeg ikke gjort det. Mest på grunn av at jeg ikke har noen dusjmuligheter i kirken. Men jeg har syklet til menighetsrådsmøter.

Torgeir Horn liker friluftsliv.

- Jeg stortrives med å holde gudstjeneste ute, for eksempel. Sist det skjedde var under den nye Tverlandsbrua, like før åpningen. Det var en gudstjeneste i samarbeid med friluftskonfirmantene. Jeg har også hatt utendørs vielser. Veldig hyggelig, sier han.

Stedsnavn

Torgeir Horn har tidligere vært prest i Lofoten, og tiltrådte som sogneprest i Saltstraumen menighet for drøyt fem år siden, og tjenestegjør i både Saltstraumen kirke og Tverlandet kirke.

- Er det forskjell på folk på Tverlandet og Saltstraumen?

- Egentlig ingen. Eller. Kanskje er de i Saltstraumen mer bevisst på at de lever i et lokalsamfunn, sier Horn, som også sitter i kommunedelsutvalget på Tverlandet.

Og han er glødende opptatt av at de lokale stedsnavnene på Tverlandet skal bevares.

Tverlending

- Folk sier at de bor på Tverlandet, når de bor på Løding. Jeg er en ivrig forkjemper for å få dem til å si at de bor på Løding. Tverlandet er betegnelsen på hele området, sier han.

Horn tror det er viktig at tverlendingene også blir mer obs på bygda de bor i.

- Jeg føler ikke at jeg bor i en soveby. Jeg bor i et lokalsamfunn. Vi har eget 17. mai-tog og fakkeltog på nyttårsaften. For meg er Bodø en by som ligger to mil unna, presiserer han.

Artikkeltags