Politinettet sprengt - må bruke private mobiler

Politiets operasjonssentral i Bodø er helt avhengig ev ekstern pc med trådløs tilkobling for å få gjort jobben sin - fordi kapasiteten på internett er sprengt. I tillegg benytter operasjonsleder Ivar Bo Nilsson og kollegene sine egne smarttelefoner for å søke opp telefonnumre for eksempel.

Politiets operasjonssentral i Bodø er helt avhengig ev ekstern pc med trådløs tilkobling for å få gjort jobben sin - fordi kapasiteten på internett er sprengt. I tillegg benytter operasjonsleder Ivar Bo Nilsson og kollegene sine egne smarttelefoner for å søke opp telefonnumre for eksempel. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

13.500 politiansatte må dele på 2.048 internettlisenser.

DEL

Politi-Norge mangler ikke bare mannskaper. På dagtid mangler de også tilstrekkelig internett-tilgang.

- Vi har bare x antall lisenser for internett-tilgang. Derfor har vi kjøpt inn pc'er og nettbrett, forklarer administrasjonssjef Jan Tore Hagnes i Salten politidistrikt.

For skal politiet inn å sjekke opplysninger som ikke ligger på det faste politi-nettet, går det tregt. Og det merker publikum.

Laaaang lastetid

Det kan være søk opp mot Nav, telefonnumre, båtregister, sykler eller hunderegisteret - eller massevarslinger om bemanning. Nettverket takler heller ikke avspilling av enkelte videoformat, ifølge administrasjonssjefen.

Daglig kan det ta minst en halvtime å laste opp ei internettside, dersom politiet velger å benytte maskinene som er tilknyttet politi-nettet. De eksterne maskinene, nettbrett eller smarttelefoner som surfer raskere på politiets trådløse nett kan ikke knyttes til politi-nettet av sikkerhetsmesssige årsaker.

Mye av problemet stammer fra etableringen av programvaren STI (Sikker Tilgang Internett) for over ti år siden. STI er verktøyet som gjør det trygt for politiet å bruke Internett og interne systemer fra samme PC. Verkøtyet har en innebygget begrensning som gjør at det ikke er plass til flere enn 2.048 brukere.

Egen telefon

- Mangel på internett-tilgang har medført at vi må ty til andre løsninger, sier operasjonsleder Ivar Bo Nilsson i Salten politidistrikt.

Bare det å søke i telefonkatalogen, gjør at han og kollegene må benytte eksterne hjelpemidler.

- Da er det like greit å bruke min egen smart-telefon, sier operasjonslederen.

Som opplever tilgangsproblemet som økende, spesielt på dagtid når de fleste politiansatte er på jobb.

- Vi er sårbare på det meste med en slik begrenset kapasitet, mener Nilsson.

Frustrasjon

Ifølge administrasjonssjef Hagnes er det imidlertid gjort ei oppgradering og at Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) har lovet ei løsning før sommeren.

Kapasitetsproblemene medfører ifølge Hagnes to ting:

- Det skaper frustrasjon. Og det går tregere når vi må jobbe i to forskjellige nett.

I tillegg påfører det politidistriktene ekstra kostnader.

- Vi kunne jo sluppet å kjøpe nettbrett og pc'er som koster noen titusener. I sum har vi brukt mye penger, erkjenner Hagnes - og legger til:

- Men vi har lært oss å leve med det.

PDMT anslår at 1.100-1.500 av de 2.048 lisensene benyttes under de periodene på dagen hvor Internett blir mest brukt.

Allerede i fjor sommer erkjente PDMT at det var problemer med internetttilgangen.

- Det skal ikke være sånn som det er i dag, uttalte Per Håvard Pedersen, leder for IKT-avdelingen hos Politiets Data- og Materielltjeneste (PDMT) til Politiforum.

Tiltak

Fortsatt mener politiansatte at det går tregt.

- Hva gjøres for å løse problemene?

- Vi har iverksatt to tiltak for å bedre opplevelsen for brukerne. Det er rettet enkelte svakheter og feil i eksisterende løsning. Dette arbeidet ble utført i sommer. Tester som ble utført viste en klar forbedring i løsningens ytelse og stabilitet, svarer pressevakt Frank Tindvik i PDMT til an.no før han fortsetter:

- Det andre er utarbeidelse av en ny Internettløsning med utvidet funksjonalitet og kapasitet. Målet er at denne langt på vei skal kunne erstatte bruk av egne internett-pc'er for de fleste i politiet. I ny løsning vil det blant annet bli mulig å spille av video og film.

Denne nye løsningen har ingen lisensbegrensninger i forhold til antall brukere. Videre får alle kapasiteter en betydelig økning, og det vil tilrettelegges for og kunne utvide ytterligere på en enkel måte, sier Tindvik.

Mars?

- Når vil politiansatte få raskere tilgang?

- Arbeidet med en ny internettløsning er ferdigutviklet og klar for utprøving i mindre skala før endelig lansering for hele politiet. Lansering i full skala forventes gjennomført i løpet av mars, svarer pressevakten.

Artikkeltags