-Politikerne har vært flinke

Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Biskop Tor B. Jørgensen mener politikerne har gjort en kjempejobb etter at det ble enighet på Stortinget om forholdet mellom stat og kirke. Hva mener du?

DEL
  • Si din mening om kirkeforliket i kommentarfeltet nederst i denne artikkelen.

Jørgensen er for tiden på en prostekonferanse i Stavanger, men har fått med seg innholdet i kirkeforliket som ble klart torsdag.

- Jeg mener dette er en stor dag for den norske kirke og for samfunnet. Politikerne har gjort en kjempejobb, sier Jørgensen i en kommentar til an.no.

Slipper tautrekking

En av konsekvensene av kirkeforliket er at kirken selv får utnevne biskoper. Det er Jørgensen fornøyd med.

- Vi vet ikke detaljene omkring en slik ordning, men det vil trolig ikke trå i kraft før 2011 eller 2012 etter at grunnloven er endret. Men det som er viktig er at kirken slipper politisk tautrekking og innblanding, sier Tor B. Jørgensen.

Positive reaksjoner

Endringen dreier seg om paragraf 2 der det heter at den evangelisk-lutherske religion forblir statens offentlige religion. Paragrafen vil nå bli mer generalisert, som ifølge Jørgensen gjør at man trekker inn hensyn til andre kirker på en ny måte.

- Jeg synes kirkeforliket er en entydig styrking av kirken - og det norske samfunnet. Reaksjonene jeg har hørt så langt tyder på at forskjellige miljøer støtter en mer selvstendig kirke, sier biskopen i Sør-Hålogaland bispedømme til an.no.

Fortsatt jobb å gjøre

Selv om forliket ble klart i dag, ser Jørgensen at kirken har en jobb å gjøre i tiden som kommer.

- Finansieringen er et usikkerhetsmoment, og det må også jobbes videre med organiseringen av kirken.

Artikkeltags