Gå til sidens hovedinnhold

Hjartøy: - POD stoppet karrieren til politimesteren i Salten

Artikkelen er over 3 år gammel

VG har den siste tida satt fokus på maktspillet om nødetatene som fulgte regjeringens vedtak av Nærpolitireformen i 2015. 

Avisen har blant annet avslørt at Politidirektoratet (POD) ville stoppe samlokalisering av nødetatene i Bodø.

Tirsdag er det offisiell åpning av den nye samlokaliserte nødsentralen på Albertmyra i Bodø. Dit kommer politidirektør Odd Reidar Humlegård og justisminister Per-Willy Amundsen (Frp), som står for den offisielle åpningen.

Foran åpningen av «Samlok Bodø» hever tidligere bodøordfører Ole Henrik Hjartøy at POD stoppet karrieren til daværende politimester Geir Ove Heir i Salten politidistrikt. Til VG sier Hjartøy at han tror vrakingen av Heir som ny politimester i Nordland har helt andre grunner enn den offisielle, at Heir manglet mastergrad. 

LES MER: Vil bli hele Nordlands politimester

- Jeg er rimelig sikker på at politimester Geir Ove Heirs videre karriere i politiet stoppet opp på grunn av at han gikk inn for samlokaliseringen i Bodø. Det er derfor et stort paradoks at dette trolig ble avgjørende for hans fremtid som politimester. Han viste framsynthet og samfunnsansvar, sier Hjartøy til VG.

Hjartøy har i VG-serien «Maktspillet om nødetatene» anklaget POD for å ha gjort alt som sto i deres makt for å stanse samlokaliseringsprosjektet i Bodø.

LES MER: VG: Politidirektoratet ville stoppe samlokalisering i Bodø

LES MER: - Vi tok tak i en nasjonal ambisjon, men ble motarbeidet av mange sterke krefter (AN Pluss)

Heir sier til VG at han syns det er vanskelig å kommentere Hjartøys påstand.

- Jeg søkte på den nye jobben som politimester i Nordland, for meg var dette naturlig med den erfaring jeg hadde som politimester gjennom sju og et halvt år. Begrunnelsen fra ledelsen i POD hvorfor jeg ikke ble vurdert, var at jeg ikke hadde en mastergrad. Jeg synes derfor det blir vanskelig å kommentere ordførerens begrunnelse for hvorfor jeg ikke ble vurdert skikket til denne stillingen.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård skriver i en e-post til avisen at han mener vurderingen om mastergrad er rimelig:

- Vi gikk fra 27 til 12 politimestre, og mente at det er rimelig å kreve master for personer som skal sitte i tunge lederposisjoner.

Kommentarer til denne saken