Øystein Meier Johannessen er siktet for besittelse av narkotika, etter at han var ute og sanket fleinsopp.

Lederen for Samfunnspartiet sier han plukket soppen til både fest og protest.

– Dette gjorde jeg fordi jeg bruker fleinsopp, og som en politisk markering mot at soppen er definert som narkotika, sier Meier Johannessen.

Forsvarer bruk

Lederen for Samfunnspartiet og kommunestyrerepresentanten legger overhodet ikke skjul på at han mandag ble tatt av politiet, mens han drev sanking av fleinsopp utenfor Norturas anlegg på Bjerka.

Han har selv skrevet om hendelsen på Facebook, og han kommenterer gjerne saken overfor Rana Blad.

– Dette gjorde jeg på høylys dag, med rak rygg. Det gjorde jeg både fordi jeg er åpen om at jeg plukker og bruker fleinsopp, og som en politisk protest mot at dette er definert som narkotika. Jeg bruker dette selv, og som politiker forsvarer jeg bruken, sier Meier Johannessen til Rana Blad.

Kritiserer ikke politiet

Meier Johannessen påpeker at Samfunnspartiet har legalisering av cannabis i sitt partiprogram, og mener at det er minst like tullete at fleinsoppen står på narkotikalista.

– Det er like dumt som da legekyndige gikk rundt og hevdet at man kunne bli schizofren av å onanere, sier Meier Johannessen, som understreker at han slett ikke er kritisk til politiet og det at han nå er siktet for å ha drevet sanking av den narkotiske soppen.

– Nei, for all del, de gjorde bare jobben sin. Det jeg er kritisk til er at denne soppen står på narkotikalista, og at politiet dermed må bruke ressurser på slikt som dette, sier Meier Johannessen.

Politiadvokat Linda Rømma bekrefter at politiet har opprettet sak på forholdet.

– Det ble foretatt et beslag av det man mener er fleinsopp, som per definisjon er narkotika. Soppen skal nå analyseres. Dersom det viser seg at det dreier seg om sopp som står på narkotikalista, vil det bli snakk om en strafferettslig reaksjon, sier Rømma.

Spør kommunestyret

– Tror du at denne saken kan få noen konsekvens for ditt virke som kommunestyrepolitiker i Hemnes?

– Det er jeg jo litt usikker på. Jeg vil derfor ta saken opp med kommunestyret, for å få svar på hvorvidt dette vil påvirke kommunestyrets tillit til meg, sier Øystein Meier Johannessen.