Osten tilbake til Misvær

Artikkelen er over 13 år gammel

Linda Høgset vil ikke love noe, men er rimelig sikker på at den tradisjonsrike Misværosten blir produsert i lokalt ysteri i Misvær til høsten.

DEL

– Nå begynner tingene å falle på plass. Vi har fått redusert kostnadene i prosjektet fra 20 til kanskje seks millioner. Vi har ikke nøyaktig beløp på sluttregningen, men regner med den vil ligge omtrent der.

– Videre har bøndene som er med i prosjektet overtatt et industribygg i Misvær. Bygget eies av et ansvarlig selskap. Det er etablert et eget andelslag som viderefører arbeidet til prosjektgruppa, og om kort tid er driftsselskapet på plass. Helge Morsund fra Misvær er engasjert som daglig leder, sier Linda Høgset.

Prøveproduksjon. I samarbeid med et ysteri på Trysil og Landbrukshøgskolen på Ås, starter andelslaget prøveproduksjon allerede i april etter gammel oppskrift.

– Målet er at vi skal produsere en ost som er så lik den som ble lokalt produsert her i Misvær at det ikke er mulig å kjenne forskjell. De gamle oppskriftene vil derfor bli brukt når prøveproduksjonen starter.

– Du høres optimistisk ut?

– Ja, og det har vi all grunn til å være. I og med at vi har klart å redusere kostnadene i prosjektet betydelig, er vi sikker på at lokalt produsert ost i Misvær er liv laga, sier Høgset, som er styreleder for andelslaget.

20 bønder. Andelslaget består av 20 geit- og kubønder i Misvær og Beiarn. I flere år har de utredet muligheten for å etablere et felles ysteri i Misvær for å bidra til større verdiskaping lokalt og bedre økonomiske betingelser for gårdbrukerne.

På orienteringsmøtet for halvannet år siden ble det bestemt å gå videre med planene. Og nå er man nærmere en realisering enn noen gang.

– Om kort tid skal vi se på et brukt ysteri på Lillestrøm som er til salgs. Målet vårt er at vi skal være i gang med produksjon til høsten.

Helge Morsund er i full gang med å rydde opp i industribygget, som skal bygges om til ysteri.

– Vi har en god del arbeid som skal gjøres kommende halvår, blant annet skal de som blir involvert i produksjonen på ystekurs, sier Høgset.

I dag er det Tine som produserer Misværost. Men det er bare navnet som er lik den som gang ble produsert i Misvær. Nå ligger alt til rette for at bøndene tar osten tilbake til bygda.

Artikkeltags