Gå til sidens hovedinnhold

Ordfører: - Visste ikke om sykehjemskøen

Artikkelen er over 8 år gammel

Nå må han svare bystyret.

Heller ikke ordfører Ole H. Hjartøy (H) var klar over den lange sykehjemskøen i Bodø. Nå lover han å ta affære.

– Jeg visste ikke at så mange som 38 personer ble vurdert til å trenge fast sykehjemsplass i Bodø. Dette er svært alvorlig, og er nå min førsteprioritet, sier ordfører Ole H. Hjartøy (H). Også politikere i Ap, KrF og Frp har gitt uttrykk for at de ikke var klar over at så mange ventet på plass.

Lang liste

Det er første gang ordføreren kommenterer Avisa Nordlands avsløringer om sykehjemskø i Bodø.

Det var i forrige uke vi kunne fortelle at tildelingskontoret i Bodø hadde en liste med 38 personer som kommunen selv mente burde ha sykehjemsplass. Ingen av disse personene hadde fått tildelt plasser.

Denne måneden skal Sølvsuper helse- og velferdssenter åpne. Men politikerne har kuttet i driftsbudsjettet for å spare penger.

Dermed vil 19 nye rom stå avstengt, samtidig som kommunen stenger både Vollen sykehjem og korttidsavdelingen på Gamle riksvei. Det betyr at det netto tilførsel av nye sykehjemsplasser i Bodø blir seks plasser når Sølvsuper åpner.

Fortsatt på vent

En av dem som ikke har fått tildelt fast plass er 91 år gamle Ruth Brovold. Hun er heller ikke blant de 38 som venter på plass.

Avisa Nordland skrev om hennes situasjon forrige uke, der den dement kvinnen ble vurdert som så frisk at tildelingskontoret mente hun kunne klare seg hjemme. Pårørende nektet å akseptere dette. Ruth Brovold er fortsatt ved Vollen sykehjem.

– Forhåpentligvis blir hun på Vollen inntil kommunen får avklart om hun får langtidsplass i sykehjem. Vi fikk tilbud om en omsorgsbolig på Mørkved, men min mors situasjon er langt fra bedre, og hun vurderes som for dårlig til å klare seg alene i et slikt omsorgstilbud, sier sønnen, Finn Kåre Brovold.

LES OGSÅ: Demente Ruth (91) sendt hjem til leilighet uten mat og varme

Lover prioritet

Ordfører Hjartøy sier det er viktig å finne gode, permanente, løsninger.

– Jeg vil understreke at Bodø kommune gir et forsvarlig tilbud uansett. Vi skal nå snu hver stein for å finne løsninger, sier Hjartøy. Ifølge ordføreren bruker kommunen alle fri midler på å styrke helse- og omsorgssektoren.

– Er det noe vi prioriterer er det sykehjem. Vi har økt antall korttidsplasser og langtidsplasser. Men vi må nå finne nye løsninger, for hver eneste som står i kø er dette kjempeviktig, sier han. I den politiske debatten som fulgte etter at historien til Ruth Brovold ble omtalt i AN, skyldte politikerne på hverandre.

Varaordfører Tom Cato Karlsen (Frp) skyldte på den forrige politiske ledelsen og dårlig økonomistyring. Ap har svart med å hevde at dagens politiske ledelse ikke gjør nok for å få flere sykehjemsplasser.

Også ordføreren bruker den vanskelig økonomisk situasjon som argument.

– Alle sparepengene var brukt opp da vi overtok, sier Hjartøy.

Må svare bystyret

Administrasjonen i kommunen regner nå på hva det vil koste å åpne de 19 stengte rommene på Sølvsuper, og på ikke å stenge Vollen sykehjem. Torsdag neste uke må ordføreren svare bystyret.

Han får da minst to skriftlige spørsmål, om hva han vil gjøre med mangelen på sykehjemsplasser.

Partiet Rødt har sendt inn skriftlige spørsmål, Arbeiderpartiet jobber nå med sitt spørsmål.

Både Ap og Rødt mener de 19 rommene på Sølvsuper må åpne for å løse den kritiske situasjonen. Rødt vil også ha svar på hvilke vurderinger ordføreren gjør for også å opprettholde Vollen sykehjem.

LES OGSÅ: - Sykehjemsplasser må vi ha

Kommentarer til denne saken