...om gutta som er førti, feit og tilnærmet ferdig

Dette er ekte fotballtrøyer. Hanna-Lisa Skau skriver om de som bruker egne navn...

Dette er ekte fotballtrøyer. Hanna-Lisa Skau skriver om de som bruker egne navn...

Artikkelen er over 5 år gammel

Hanna Lisa Skau skriver om fotballsupportere.

DEL

Skråblikk Du har sikkert sett dem.

Gutta som er førti, feit og tilnærmet ferdig, spradende rundt i røde, gule eller blå «fotballtrøyer» med navnet til en kjent spiller på ryggen.

Det er så man nesten blir flau på disse karenes vegne.

Ofte er det de som aldri selv ble noen høydare på fotballbanen som nå ser sitt snitt til å snappe en sprek identitet.

At smågutter i fem-seksårs alderen – ja, muligens så langt opp som til tolvårsalderen – går rundt med sånne «helteskjorter» er til å leve med. Men godt voksne menn ...?

Hadde jeg vært David Beckham ville jeg blitt passe forbanna over at andre gikk med mitt navn på ryggen.

Om jeg hadde brukt årevis på å trene meg i god form, og sparket tusenvis av prøve-frispark for å bli en vinner – skulle jeg ha meg frabedt at en latsabb på tribunen lot som han var meg.

Fotballen tilfredsstiller det grunnleggende behov folk har for å være del av en indianerstamme, har Ingebrigt Steen Jensen sagt. Jeg er enig! Det er der det ligger; menn leker fortsatt indianere.

For når så du en dame gå rundt med Ellen Toni White (engelsk fotballspiller ifølge Wikipedia) eller Siri Nordby på ryggen? For ikke å si Marit Bjørgen eller «Tutta»?

Nei, å være den type selvutslettende blodfans er noe som stort sett rammer menn.

Det er også de som tar til tårene når laget de holder med taper. Som er utrøstelige av sorg når de elleve millionærene på banen snubler i sine egne gullsko og kludrer det til, fordi de har hatt seg en heidundrende fest på puben kvelden før.

Det er også blodfans-menn som blir forbauset når de kommer hjem med fullt supporterutstyr til kona og hun ikke hopper i taket av begeistring.

Og som betaler tusenvis av kroner for en krukke med en gresstust i, som selgeren bedyret HELT sikkert stammer fra gressmatta yndlingslaget har spilt på.

Ja sæææærlig!

Hanna Lisa Skau, journalist i Fri-redaksjonen

Artikkeltags