Gå til sidens hovedinnhold

Olje-Ja er snudd til Olje-Nei

Artikkelen er over 7 år gammel

Fire av seks kommuner i Lofoten sier nå nei. Også Værøy snur og sier nei til konsekvensutredning av oljevirksomhet, skriver Lofotposten.

Underbygge kravet

Kommunestyret på Værøy er dermed det tredje i Lofoten som har snudd fra 2010. Da sa fem av seks kommuner ja til å konsekvensutrede havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja for oljevirksomhet. I 2010 var de fem ordførerne på besøk hos daværende statsminister Jens Stoltenberg for underbygge kravet om konsekvensutredning.

I vår landet politikerne i Flakstad og Moskenes på nei. Røst sa nei som eneste kommune i Lofoten i 2010.

– Vi mener kunnskapsinnhentingen som er gjort er god nok konsekvensutredning, sier kommunepolitiker Magnus Eilertsen som fremmet forslaget som ble enstemmig vedtatt.

Oljelobbyen

Eilertsen trekker fram at oljetilhengerne i debatter siden 2010 har vist til Lofot-kommunenes krav om konsekvensutredning.

– Oljelobbyen har skjøvet kommunenes krav fra 2010 framfor seg når de argumenterer for å få åpnet havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. De har vist til at kommunene har krevd konsekvensutredning, og at Norge «må lytte til lokaldemokratiet i en så viktig sak». Nå kan de ikke lenger vise til at nesten alle kommuner i Lofoten har krevd konsekvensutredning når de neste gang tar til orde for åpningsprosess og mere kunnskap, sier Værøy-politikeren.

I Vestvågøy skal kommunestyret behandle spørsmålet om konsekvensutredning september. Vågan har ikke så langt ikke signalisert at de vil behandle saken på nytt.

Kommentarer til denne saken