Gå til sidens hovedinnhold

Ny høyvannsrekord i Bodø

Artikkelen er over 9 år gammel

Stormfloa har preget både havna i Bodø og resten av kysten mens "Berit" har herjet stygt i Lofoten. Se bildeserie og videoer

Bodø havn kan skilte med ny vannstandsrekord etter nattens stormflo. Den nye rekorden er på 413 centimeter over vannstandsnull, mens den forrige fra 1979 var på 404 centimeter.

På Landegode ble fire sjøhus med kaianlegg tatt av uværet. I tillegg skal det være store skader på hovedkaia tilhørende fiskebruket.

Minirøst

Særlig på Røst merket de den store floa godt. Der var store deler av kaiområde oversvømt, og røstværingene hadde sitt fulle hyre med å berge eiendeler som kunne forsvinne med sjøvannet.

Lufthavna oversvømt

På Værøy ble blant annet lufthavna helt oversvømt av sjøvann da floa var på det største.

I Bodø sto vannet helt opp til kaikantene, og innerst i havnebassenget og langs kaiene vare det rene folkevandringen natt til lørdag av folk som vil ta fenomenet nærmere i øyesyn.

Det at vinden ikke slo til i Salten og Nordlands største by gjorde at stormfloa ikke gjorde særlig skader i løpet av natten.

Steiner i veien

Hovedredningssentralen fikk ingen meldinger om behov for bistand i løpet av natten.

I ett-tida fikk politiet melding om at sjøen hadde vasket stein opp på veibanen i Løpsmark. Vegvesenet dro ut og fikk ryddet opp. Politiet har ikke fått melding om at steinene hadde forårsaket skader.

Høner på havet

Men i Lofoten tok "Berit" for seg. I Mortsund er fem rorbuer knust til pinneved. En rekke veier ble stengt, og det er store skader på en rekke bygninger.

I Henningsvær blåste en handikapbil på havet. I et hus i Kabelvåg slo ei stor bølge inn stuevinduet. På samme sted ble et lite fjøs med noen høner skylt på havet.

Mye folk

Store deler av Kabelvåg var lagt under vann i en periode.

Vågan kommune har hatt personell ute i løpet av natta for å hjelpe til med sperringer og sikring av eiendom.

Lofotposten har fått tips om at flere personer skal være tatt av sjøen, men alle ble berget opp i god behold. Politiet har ikke fått meldinger om dette, men opplyser at svært mye folk har vært ute i løpet av natten.

Julebord i vasken

I Kræmmarvika ble julebordet uvanlig fuktig.

Mens gruppa Fire Men spilte i puben, kom "Berit".

- Plutselig kom vannet opp gjennom gulvet og hele lokalet gynget. Vi fikk evakuert alle gjestene inn i resauranten. Det var en guffen opplevelse, men heldigvis ble ingen skadet, forteller daglig leder Jason Sowerby til Lofotposten.

Orkan

Verst herjet "Berit" i Nord-Trøndelag der hun gikk opp i orkan styrke. Også i Hordaland viste hun hva hun er god for. Der blåste en buss av veien fredag kveld. Ingen kom til skade.