Norsk-finsk luftkamp

Artikkelen er over 10 år gammel

Pilotene på 20 norske kampfly måler seg nå mot finnene over norsk jord. Se bildeserie

DEL

30.august startet Øvelse Nordavind. De 20 norske kampflyene fra Bodø og Ørland og personellet er stasjonert på Banak flystasjon fram til avslutningen 10. september.

I tillegg er flere seksjoner fra luftforsvaret med. F-18. Som en del av øvelsen vil også finske F-18 være i norsk luftrom, uten at disse flyene vil lande. Vanligvis møter nordmennene finnene over svensk jord.

- Det er svært hyggelig og spennende å kunne dra veksler på det nordiske forsvarssamarbeidet ved at finske F-18 er med på øvelsen. Selv om svenske JAS 39 Gripen ikke kunne delta i år, sier major Bjørn Mannsverk.

1997.

Øvelse Nordavind startet i 1997 og ble i en periode gjennomført årlig, men når luftforsvaret nå gjennomfører øvelsen er det første gangen siden 2007.

I år skal de øve i og rundt Banak flystasjon, Halkavarre skytefelt og Finnmarksvidda. Det vil si bruk av luftrommet på dagtid og sen kveldstid, og bruk av skarpe våpen mot mål i Halkavarre skytefelt.

- Det er et utstrakt samarbeid med bakkestyrker under øvelsen. Og Finnmark byr på fantastisk og svært hyggelige og imøtekommende mennesker. Det gir oss gode opplevelser i tillegg til god trening, sier Bjørn Mannsverk.

Åpen dag. I løpet av øvelse vil det også bli arrangert åpen dag, der de norske styrkene viser fram sine våpenplattformer og utstyr.

Mannsverk understreker at øvelsen gir dem en unik mulighet til å planlegge, deployere, etablere, drifte og re-deployere en kampflystyrke på lik linje med det som ville være realistisk i et tenkt utenlandsoppdrag fra en relativ øde flystripe i for eksempel Afghanistan.

Omfang.

- Banak flystasjon er ikke utrustet med materiell og personell til å understøtte kampflyoperasjoner over tid og i omfang. Og følgelig må vi transportere opp nødvendig materiell og personell for å kunne løse oppdraget, sier Bjørn Mannsverk.

Han påpeker at Halkavarre skytefelt er et meget viktig skytefelt for kampfly.

Nærhet.

- Nærheten til Banak forenkler treningen i vesentlig grad, sier han.

Major Bjørn Mannsverk vil fungere som sjef for de norske styrkene under øvelsen, som altså avsluttes 10. september.

Artikkeltags