Nordlendingene har snudd om olje

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Et klart flertall sier nå nei til oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Seismikk og færre arbeidsplasser enn forventet, er forklaringen, mener Steinar Jonassen i Nordland Fylkes Fiskarlag.

DEL

For to år siden sa et klart flertall ja til oljeboring i disse områdene. Nå viser en ny meningsmåling at 49 prosent av Nordlands befolkning er motstandere.

Etter hendelsene i sommer er det ikke overraskende, mener Steinar Jonassen, daglig leder i Nordland Fylkes Fiskarlag.

– Fiskarlaget og enkeltfiskere har klart å forklare folk hva seismikkskytingen går ut på, mener han. Den har pågått i fire måneder og avsluttes kommende søndag, og Jonassen kaller den en ren overkjøring av fiskeriinteressene.

Usaklig

Øivind Silåmo, distriktssekretær i LO i Nordland, mener motstanden skyldes mangel på saklig informasjon.

– Jeg hadde også vært motstander av oljeboring hvis informasjonen som har kommet ut det siste året hadde vært korrekt, sier han. Han mener media domineres av usaklig informasjon om risikoen og skadevirksomheten av oljevirksomheten. Ikke minst når det gjelder seismikkskytingen.

– Utsagn som "teppebombing av havet", "radert ut en hel årsklasse av fisk" og skyting med kanoner fra store båter" fester seg hos folk.

Karusell

I alle de tre nordnorske fylkene er det nå et klart flertall mot oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Også støtten til oljeboring i Barentshavet har gått ned de siste to årene, men der er det fremdeles et flertall som sier ja.

Nordlendingenes holdning til oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen har svingt som en karusell de siste årene. I mai 2005 sa et klart flertall på 48 prosent nei. Et halvt år senere sa 53 prosent ja, Og nå er det altså neiflertall igjen.

Arbeidsplasser. – Oljenæringen har ikke sannsynliggjort at seismikkskytingen ikke er til skade for miljøet i havet. Vi får meldinger om at fangstratene er redusert med 60-80 prosent i områder med seismisk beskytning, sier Steinar Jonassen. Han tror både dette og manglende arbeidsplasser som følge av oljevirksomheten har endret folks holdning.

– Seismikkskyting har en skremmeeffekt på fiske, men er ikke dødelig, mener Øivind Silåmo. Han mener risikoen ved oljevirksomhet i sårbare områder er sterkt overdrevet og viser til Mexicogulfen og de voldsomme orkanene der.

– Uten at det skjer utslipp.

Arbeidsplasser

– Oljevirksomheten er nødvendig for å stanse befolkningsnedgangen i nord. I dag mister vi ungdommen, sier Silåmo.

– Jeg tror ikke petroleumsnæringen vil opprettholde bosetningen i Nord-Norge. Den genererer ikke arbeidsplasser her i nord. Vi ser jo nå at politikere i Lofoten og Vesterålen, og for så vidt på fylket, krever garantier for arbeidsplasser før de sier ja, sier Steinar Jonassen.

Artikkeltags