Nordland og Troms vil samarbeide mer - uansett

Tomas Norvoll, fylkesrådsleder Nordland, og Cecilie Myrseth, fylkesrådsleder Troms, møttes i Bodø fredag.

Tomas Norvoll, fylkesrådsleder Nordland, og Cecilie Myrseth, fylkesrådsleder Troms, møttes i Bodø fredag. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Første samtale mellom Nordland og Troms er ferdig, og partene har avtalt nytt møte 9. januar.

DEL

AN+ i 2 måneder for kun 99,- Bestill her!

Fredag formiddag startet fylkesrådslederne i Troms og Nordland forhandlingene om en eventuell sammenslåing av de to fylkene.

Fylkesrådsleder i Troms, Cecilie Myrseth (Ap), ble tatt imot av fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll (Ap) på fylkeshuset i Bodø.

Gerd Kristiansen, fylkesråd for plan og økonomi (KrF) i Troms og Willfred Nordlund, fylkesråd for samferdsel (Sp) i Nordland var også til stede på møtet.

LES MER: Vedtatt: Nordland inngår forhandlinger med Troms

Mer makt

Konklusjonen etter møtet er at de to fylkene uansett hvordan samtalene ender, ønsker å samarbeide tettere.

    – Nå skal vi møtes igjen 9. januar, i Tromsø, og fram til da må vi ha kommet ganske langt, selv om vi neppe vil konkludere på det møtet, sier Tomas Norvoll.

Det de to fylkesrådslederne allerede er enige om, er at en eventuell sammenslått region må få flere oppgaver og mer myndighet enn dagens fylkeskommuner.

– Det er to ting vi må enes om: Vi må ha en felles holdning til hva en region er og hvilke oppgaver den bør ha. Og den andre tingen er struktur.

– Ikke lett

– Som vel blir den vanskelige biten?

– Man trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at det er en utfordring her. Dette er ikke lett, men det dreier seg ikke bare om Tromsø og Bodø, sier Norvoll.

– Så lenge du har stilt ultimatum om Bodø som regionhovedstad, er vel svaret gitt?

– Jeg har ikke brukt ordet ultimatum, det er det andre som har gjort. Det som er klart er at det ikke bare dreier seg om fylkesgrensa mellom Nordland og Troms. Helgeland er en del av Nordland, og det er det fort at de som er nord for oss glemmer, sier Norvoll.

Oppgaver

Han legger til at man kan tenke seg en regionorganisering ut fra geografi mer enn fagområder. Dette er noe av det som skal utredes fram til 9. januar. Videre vil det altså fokuseres på hvilke oppgaver som kan tillegg en ny region.

  - Da er det blant annet snakk om et bredere virkemiddelapparat for næring – i dag har vi for eksempel ingenting på landbruk - og et bredere register knyttet til samferdsel. Det er viktig å få en formalisert rolle som samfunnsutviklere. I dag er vi veldig sentralstyrt, verken fylkeskommuner eller kommuner har så mye vi skal ha sagt, sier Norvoll.

Veikart

Da fylkestinget i Nordland åpnet mandag, tok fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) ordet og ba fylkestinget om å invitere Troms til samtaler om sammenslåing til en felles region.

Onsdag vedtok fylkestinget følgende punkt mot 16 stemmer: «fylkestinget ber fylkesrådet inngå forhandlinger med fylkesrådet i Troms med sikte på å fremme en intensjonsavtale om etablering av en ny region.»

Før møtet startet fredag opplyste Tomas Norvoll til AN at partene skulle sette sammen et veikart til de videre forhandlingene om sammenslåing.

-  Vi skal snakke om hva som skal avklares, og om vi klarer det og får en plan fram mot januar, er jeg fornøyd, sier han.

– Om dette ender i et resultat, må det opp i fylkestinget i februar. Da må vi ha kommet langt, så vi må nok jobbe raskt, sier Norvoll.

– Snappe makt

Cecilie Myrseth, fylkesrådsleder i Troms, sier at samtalene vil være ganske overordnet.

– Vi må sjekke ut mulighetene, og jeg håper at det blir gode samtaler, sier hun.

Fredag snakket fylkesrådslederne om hva som er utfordringene og hva som må være med i en eventuell ny region.

– Det er åpenbart at vi må bli enige om en struktur, og om hva som skal ligge hvor. Det store fylket på Vestlandet ser ut til å strande, og jeg tror at årsaken til det er at de har hatt en for dårlig struktur. Vi må også se på oppgavene. Poenget med reformen er ikke å endre fylkesgrensene, men å se om vi kan snappe makt fra Oslo. Det er en ny struktur som er det viktigste med reformen, sier han.

   Etter møtet er fylkesrådslederne enige om at prosessen angående regionreformen er lagt opp på en uheldig måte fra regjeringens side, i og med at de nye regionenes oppgaver og myndighet ikke vil være kjent før etter at vedtak om sammenslåing eventuelt er fattet.

Nærhet

AN har tidligere skrevet at Bodø som en ny regionhovedstad vil være et avgjørende krav fra Nordland i forhandlingene. 

LES MER: Inviterer Troms til forhandlinger

– Dette er ikke en tautrekkingskonkurranse. Jeg mener at årsaken til at et samlet Nord-Norge ikke er en god idé er at det er for stort. Det er langt mellom Helgeland og Finnmark, så jeg tror vi må finne en organisering slik at den sørligste delen av Nordland får nærhet til Troms, sier Norvoll.

    Etter møtet fredag sier fylkesrådsleder Cecilie Myrseth til AN at partene er enige om å fortsette samtalene.
   - Først og fremst må fylkestinget i Troms si noe om saken, og vi har fylkesting til uka. Det vi kan slå fast uansett er at vi ønsker å bruke disse samtalene som en mulighet til videre samarbeid, uansett hvordan de ender, sier hun. 
    Fylkestinget i Troms skal ikke ta stilling til en sammenslåing, men om man ønsker videre samtaler med Nordland.

Artikkeltags