- Et svik mot industrien

I bodø: Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) var onsdag på sitt første bodøbesøk som statsråd. Han holdt innlegg på Nordlandskonferansen. Foto: Cathrine Skogheim

I bodø: Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) var onsdag på sitt første bodøbesøk som statsråd. Han holdt innlegg på Nordlandskonferansen. Foto: Cathrine Skogheim

Olje- og energiminister Terje Søviknes var i Bodø onsdag. Da ble det, naturlig nok, snakk om Aps oljekompromiss.

DEL

Frp-statsråden sa i sitt innlegg at han oppfatter Arbeiderpartiets oljekompromiss slik:

– Det er et dårlig kompromiss. Jeg mener det er et svik mot norsk industri og norske arbeidsplasser, men vi gir ikke opp.

– Har forlatt linja

Etter innlegget utdypet han sin mening til Avisa Nordland.

– Ap har vært opptatt av å følge en kunnskapsbasert tilnærming i denne saken. Nå har de forlatt den linja og hovedprinsippet om å bygge opp under norsk industri og norske arbeidsplasser. Jeg mener det er et svik i den situasjonen man er i nå, med utfordringene bransjen står i, sier Søviknes.

Viktig i valgkampen

Til AN sier han at oljeboringsspørsmålet kommer til å bli en viktig sak i den kommende valgkampen før stortingsvalget i september.

– Vi mener det må gå an å ha to tanker i hodet samtidig. Vi skal nå parismålene, men vi må også drive med olje og gass. Debatten har vært for lite realitetsorientert, sier han.

Men, Søviknes var ikke i Bodø for først og fremst å kommentere Aps oljekompromiss. Han ble utnevnt til olje- og energiminister i statsråd i slutten av desember, og besøket i Bodø onsdag ble dermed hans første besøk som statsråd i Nord-Norge.

Nøkkel

Temaet for Nordlandskonferansen 2017 er det grønne skiftet, og Søviknes redegjorde for regjeringens arbeid med det.

– Kompetanse og finansielle muskler blir nøkkelen til hvordan vi løser klimaproblemene, sa han i sitt innlegg.

– Jeg mener olje og gass er en del av løsningen på det grønne skiftet. Det vil være Norges største næring i mange tiår framover. Man er ikke i nærheten av å matche inntjeningen til denne næringen, sa han.

Lyspunkt

Han trakk fram at det har vært krevende tider i oljebransjen.

– Men det finnes lyspunkt. Oljeprisen har stabilisert seg, og vi har flere store prosjekter på gang. I 2016 kom det fem planer for utbygging og drift av nye prosjekter.

Artikkeltags