- Folk sørpå bør få opp øynene for Nord-Norge

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie talte på Arbeid & Inkludering i NHOs landsmøte fredag.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie talte på Arbeid & Inkludering i NHOs landsmøte fredag. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Fredag besøkte arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) Bodø.

Hun startet sitt besøk i Bodø med å holde et innlegg på landsmøtet til bransjeforeningen Arbeid & Inkludering i NHO, der hun holdt en tale om regjeringens ambisjoner om å få flere i jobb og hvordan bransjen kan være en del av løsningen.

– Med god tilrettelegging er det ingenting som tilsier at folk ikke kan komme ut i arbeid, sa hun fra talerstolen.

Krevende situasjon

Ministeren mener landet befinner seg i en krevende situasjon. Det sa hun da hun skulle snakke om de økonomiske utsiktene.

– Mange berøres av nedbemanninger. Det som er spesielt nå er at den rammer konsentrert geografisk, næringsmessig og kjønnsmessig. Det er gutta det går ut over, sa hun.

Ferske tall fra NAV viser at det i august 2016 var 84 669 helt arbeidsledige i Norge. 49 124 av disse er menn.

- Bør få opp øynene for Nord-Norge

I Nordland var det i august 3196 arbeidsledige. Det utgjør 2,6 prosent av arbeidsstyrken, og det er en nedgang på åtte prosent sammenlignet med august 2015. Det gleder statsråden.

– At det er åtte prosent nedgang er bra i et fylke som har slitt med ledighet, sier Hauglie til Avisa Nordland.

– I arbeidsmarkedet nå ser vi en todeling. Man sliter fra Kristiansand til Kristiansund fordi oljebransjen og næringene rundt sliter. Der stiger ledigheten. Mens man sliter på Vestlandet har man behov for arbeidskraft i Nord-Norge og på Østlandet, sier hun.

Hun mener det er mange muligheter i nord.

– Folk sørpå bør få opp øynene for Nord-Norge, det har jeg sagt mange ganger. Mange sier at de ikke kan forlate alt for å flytte til Nord-Norge, men man ser nå at det er muligheter i flere bransjer, sier hun.

Bekymret over ungdomsledighet

På Arbeid & Inkluderings landsmøte sa Hauglie at arbeidsledigheten bekymrer, men at det ikke er grunn til å overdramatisere den.

– Ledigheten går ned i noen fylker, og viktigst nå er å omstille norsk økonomi til å ikke være avhengig av oljebransjen, men at den også kan stå på flere bein, sa hun.

- Framover har jeg som ambisjon å gi NAV større handlingsrom for å sikre at rett tiltak går til rett person. Ledigheten øker blant ungdom, og det bekymrer meg. I sommer har jeg møtt mange ungdommer som har hatt suksess med å komme seg tilbake i arbeidslivet. Det kommer av et fremoverlent NAV, gode arbeidsgivere og mye stå-på-vilje hos ungdommene. Unge er og skal være viktig for NAV.

LES MER: René slet med angst og depresjoner. Så fikk han drømmejobben (NB: Krever innlogging)

LES MER: «Da jeg fikk jobb, fikk jeg også et nytt liv»

600 000 deltar ikke

Kenneth Stien, direktør i Arbeid & Inkludering i NHO Service, sier til AN at flere har mulighet til å komme tilbake i arbeidslivet.

– Det er nesten 600 000 mennesker i arbeidsfør alder som ikke deltar i arbeidslivet. I alle fall 200 000 av dem har en mulighet til å komme tilbake til arbeidslivet, sier han.

100 bedrifter var representert på landsmøtet, og det er hovedsakelig bedrifter som jobber med NAV for å få mennesker tilbake i arbeid.

– Det handler mye om rammebetingelser og hvordan vi kan bidra til at de som står utenfor arbeidslivet kan komme ut i arbeid. I tillegg til de arbeidsledige jobber vi også med mennesker med nedsatt arbeidsevne og ungdom som dropper ut av skolen. Det er et vidt spekter, sier Stien.

Artikkeltags