Gå til sidens hovedinnhold

Nord-Norges største entreprenør innblandet i stor skandale på Island

Artikkelen er over 4 år gammel

Underleverandør av LNS Saga har betalt flere titalls millioner for lite i lønn, hevder det islandske arbeidstilsynet.

Et av Nord-Norges ledende entreprenørselskaper, Leonhard Nilsen & Sønner AS (LNS), er innblandet i utstrakt sosial dumping på Island. Det opplyser det islandske arbeidstilsynet ASÍ, skriver Nord 24.

LNS' islandske selskap, LNS Saga, har benyttet seg av underleverandøren G&M. Denne underleverandøren har nå rømt Island etter avsløringer om utstrakt sosial dumping, skriver RUV.

Ifølge nestlederen i det islandske arbeidstilsynet (ASÍ), Halldor Grönvold, har selskapet aldri hatt til hensikt å følge islandsk arbeidslov.

Overfor RUV, som er den islandske statskanalen, sier han at selskapet skylder sine arbeidere flere titalls millioner kroner. Det er betalt betydelig under det som er minstelønn på Island - enkelte flere hundre tusen for lite i måneden. Det er heller ikke blitt betalt overtid eller skatt til myndighetene.

LNS Saga har benyttet G&M på en rekke store prosjekter på Island, ifølge RUV. Den siste tiden har de blitt benyttet på tre store prosjekter: et pasienthotell og idrettsanlegg i Reykjavik, samt en geotermisk kraftverk nord på Island.

Grönland mener LNS har et klart ansvar for hvilke underleverandører de benytter seg av.

Ásgeir Loftsson, LNS Sagas operative leder på Island, sier at de ikke ønsker å blande seg inn i saken på nåværende tidspunkt.

Samtidig mener de en hver betaling under minimumslønna er uakseptabelt for selskapet.

- Vi og alle våre underleverandører betaler etter standard islandske kontrakter, og det skal de gjøre. Om de ikke gjør det, så er det et brudd på avtalen med oss, og da reagerer vi, sier Loftsson til RUV.

 managing director of LNS Saga, reacted to the news by saying, “I don’t want to interfere in this right now, but we and all our subcontractors pay according to Icelandic contracts, and should do, and if they don’t, then it’s a violation of an agreement with us, and then we react. It’s unacceptable for us if people don’t get paid according to Icelandic contracts and laws and rules.”

Leonhard Nilsen & Sønner AS (LNS) er Nord-Norges største entreprenør. Konsernet har 16 selskaper og drøye 1200 ansatte, og er spesialist på å løse krevende prosjekter på steder med vanskelig logistikk.

Kommentarer til denne saken