Går mot kompromiss - Ap snur om oljeboring i Lofoten

Utspilt sin rolle: Slik en konsekvensutredning utføres i dag har den utspilt sin som «verktøy» for en åpning av oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Illustrasjonsfoto.

Utspilt sin rolle: Slik en konsekvensutredning utføres i dag har den utspilt sin som «verktøy» for en åpning av oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Illustrasjonsfoto.

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

I april skal Arbeiderpartiet sentralt vedta sitt nye partiprogram på landsmøtet.

LES OGSÅ AN PÅ LEDERPLASS: Å verne Lofoten er den perfekte symbolsak som får Ap til å se mer miljøvennlig ut mens oljebransjen jubler

Et av de store debattspørsmålene som har versert den siste tida er forslaget om en konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe).

Etter det Avisa Nordland erfarer nærmer det seg nå et kompromiss i saken. AN vet at det jobbes intenst internt i partiet med et forslag som kan samle fløyene i saken – i stedet for å splitte partiet.

Etter det AN vet går forslaget ut på at de mest sårbare og omstridte områdene i LoVeSe-pakken – Vestfjordbassenget og havområdene rundt Lofot-øyene, skal erklæres som petroleumsfrie soner. Det betyr at dette definerte området tas ut av LoVeSe-pakken.

AN kjenner til at dette forslaget skal behandles raskt. Det skal opprettholdes et forslag om konsekvensutredning for de øvrige områdene i Nordland VI og VII.

AN har siden fredag morgen hatt kontakt med flere kilder som bekrefter opplysningene.

Utelukket ikke kompromiss

Under konferansen Nord i Sør i Oslo denne uka ble Ap-leder Jonas Gahr Støre utfordret av statsminister Erna Solberg (H) under en debatt om næringsutvikling i nord.

– Alle venter på Ap. Spørsmålet er om Støre vil utvise lederskap på vegne av olje- og gassnæringen og jobbene der – eller ikke, sa Solberg etter debatten.

Støre utelukket ikke et kompromiss i saken som innebærer konsekvensutredning av bare deler av de omstridte områdene i nord.

– Vi skal finne en balanse, det har vi klart før, sa Støre.

LES MER: Ap-leder i Nordland tror på Lofoten-kompromiss

Bekrefter en tilnærming

Leder i Nordland Ap, Bjørnar Skjæran, sitter i partiets programkomité som skal legge fram sitt programforslag tidlig i februar.

Han bekrefter ikke ANs opplysninger, men bekrefter at en tilnærming der man kanskje snur på rekkefølgen – erklærer som petroleumsfritt før man konsekvensutreder – er noe man har diskutert. 

Utover det ønsker han ikke å kommentere ANs opplysninger om en petroleumsfri sone rundt Lofot-øyene og i Vestfjorden.

– Når en konsekvensutredning er gjennomført vil aldri alle områdene åpnes. Det er åpenbart at det er store områder der fiskeri og havbruk må gis fortrinnsrett. Det kommer ikke til å være oljeplattformer i Vestfjordbassenget eller i områdene rett utenfor Lofoten. Det har jeg alltid vært overbevist om. Det vi jobber med nå er å se på dette, og se på om man kanskje må snu på rekkefølgen, sier Skjæran til Avisa Nordland.

Polarisert debatt

Programarbeidet er i innspurtsfasen nå.

– Dette er en sak vi ikke er ferdig med enda. Programforslaget leveres tidlig i februar, sier han.

Skjæran har over lang tid sagt at han mener det er viktig at man kan komme fram til et kompromiss.

– Det er mange gode grunner til det. Det har vært en polarisert debatt i hele samfunnet, i Arbeiderpartiet, og også i LO. Det vi har sett, også med dagens regjering, er at debatten har blitt polarisert og at det ikke har vært noen bevegelse. Arbeiderpartiet har sterke industrielle tradisjoner å ivareta, og har vist før at vi kan finne den tredje vei i polariserte debatter. Det bør vi få til også denne gangen, sier han.

Tidlig ute

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll var i mars 2016 ute og fortalte at han ville skjerme deler av havområdene utenfor Lofoten mot oljevirksomhet.

– Vi må erkjenne at Lofoten er et veldig spesielt område. Det er trangt om plassen, og det drives flere viktige næringer her som er viktige for nasjonen Norge. Da kan vi ikke ha olje- og gassvirksomhet i alle områdene. Det finnes åpenbare områder hvor de andre næringene må ha enerett, sier fylkesrådslederen til NRK.

LES MER: Her vil han ha oljefrie områder

Nei i Troms og Finnmark

Arbeiderpartiet i Troms og Finnmark har begge sagt nei til en konsekvensutredning av områdene. Det har også fylkestinget i Troms gjort. Fylkestinget i Nordland sa i sin desembersamling ja til en konsekvensutredning.

LES MER: Finnmark Ap og Troms Ap sier nei til oljeboring - miljøbevegelsen jubler 

Også alle de seks lofotkommunene har sagt nei til en utredning.

LES MER: Nå sier alle kommunene i Lofoten nei til konsekvensutredning

Nordland Ap har derimot stått fast på sitt ja til konsekvensutredning, som de gjorde vedtak på i 2014.

LES MER: Nordland Ap står på sitt, men tar med seg signalene om motstand videre

Artikkeltags