Trekkes fram som skrekkeksempel

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Bestill AN+ her. KUN 100,- ut året!

Kulturdepartementet er misfornøyd med navn på flere statlige virksomheter.

I en artikkel i Dagbladet trekkes Nord universitet fram som en av verstingene.

– Vi har sett flere eksempler i det siste på at statlige virksomheter har fått navn som ikke er i samsvar med norske skriveregler, sier statssekretær Bård Folke Fredriksen til Dagbladet.

Nå har kulturdepartementet sendt et rundskriv til alle departementer og deres underliggende etater der det presiseres at rettskrivings- og skriveregler skal legges til grunn når det fastsettes navn på statlige og statstilknyttede organer, institusjoner og selskaper.

I rundskrivet understrekes det også at Språkrådet skal konsulteres på et tidlig tidspunkt i prosessen.

Skrekkeksempel

Nord universitet trekkes i artikkelen fram som et skrekkeksempel.

Samme skjebne lider Nye Veier og Bane NOR SF.

Statssekretær Bård Folke Fredriksen understreker overfor Avisa Nordland at departementet selv ikke bruker Nord universitet som eksempel på et dårlig navn.

– Vi ønsker at navn skal samsvare med norske skriveregler, og at man skal konsultere med Språkrådet, sier Folke Fredriksen til Avisa Nordland. Han kan ikke svare på om Nord universitet har konsultert med Norsk Språkråd da de endret navn i 2015.

Nord universitet endret navnet fra Universitet i Nordland, da de i oktober 2015 gikk i fusjon med Høgskolen i Nesna og Høgskolen i Nord-Trøndelag. 

– Klønete og rart

Navnet er siden blitt grundig kritisert av både studenter ved universitet og språkforskere.

Les også: Blir Nord universitet: "Er det en spøk?" 

Språkforsker Finn-Erik Vinje sa til NRK i 2015 at navnet er klønete og rart.

– De burde ringt meg først for å få råd. «Nord universitet» er vrient. Det er sånn at man stusser når man ser det på trykk, sa Vinje til NRK.

Tidligere rektor ved universitetet, Pål Pedersen roste navnet da det var et faktum.

– Det er et flott navn. Nord er både kort og enkelt og greit navn, og veldig aktuelt for oss. Mye av det vi holder på med er nordlig orientert, både innen forskning og utdanning. Også ligger det jo nord i Norge, nord i Europa og nord på kloden, sa Pedersen til Avisa Nordland i 2015.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken