"Når noen hevder vi ikke tenker på barnas beste, så blir jeg i grunn bare oppgitt"

Mammaer på tur. Hanne Olafsen helt til høyre.

Mammaer på tur. Hanne Olafsen helt til høyre. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Turmamma Hanne Olafsen slår tilbake mot kritikken.

DEL

AN skrev 16. juli om fenomenet "babybackpacking", der mødre tar babyene sine med ut på tur i fjell og mark.

Kvinnene har fått massiv støtte og mange positive tilbakemeldinger på sitt initiativ til å komme seg ut i permisjonsperioden, men har også måttet tåle noe kritikk. «Ivaretar ikke barnas behov» og «Egosentriske selvrealiseringsturer» har vært blant kommentarene rettet mot "turmammaene". Nå slår Hanne Olafsen tilbake.

Urimelig

I et ferskt blogginnlegg på Olafsens personlige blogg (les innlegget her) skriver trebarnsmammaen følgende:

"Hvis det nå er «galskap» å ta med seg ungene på tur, uansett alder, så lever vi i en tristere verden enn jeg trodde. Når noen hevder vi ikke tenker på barnas beste, så blir jeg i grunn bare oppgitt, men heldigvis faller det på sin egen urimelighet for de aller, aller fleste."

Fokus på natur

Olafsen skriver også at turmammaene ikke var forberedt på kritikken som skulle komme i etterkant av saken.

"Ikke ante vi at noen kunne trekke noe negativt ut av denne glad-saken, men vi tråkka vel enkelte på tærne da det kanskje ikke ble understreket godt nok at vi ikke ville kritisere de som ikke gjør de samme valgene som oss. Det falt oss faktisk ikke inn å be journalisten presisere det da det ikke var det artikkelen handlet om. Fokuset var natur, tur, aktivitet, opplevelser i skjønn forening med mor og baby – vår måte å tilbringe barselpermisjonen på og mulighetene for de som har lyst."

Olafsen spør videre:

"Hva er galt med å ligge tett på mammabrystet, være ute i frisk luft, sprelle på et pledd i lyngen sammen med andre babyer, tulleleke med mamma i en amme/bleieskiftpause, bli sunget for mens vi går, unngå byens larm, nyte stillheten, osv, osv. Det er balsam for sjela, og babyene viser at de er glad og fornøyd. Noen bedre tilbakemelding kan vi ikke få."

Massiv støtte

Når AN snakker med Olafsen fredag formiddag er hun, Magnus (5 1/2 mnd) og tre andre mødre på trilletur fra Mørkved til kafeen Hjerterommet.

- Vi har fått mest positive tilbakemeldinger. Vi ønsket å nå fram til de som har lyst til å gjøre det samme som oss, at de griper muligheten når de har den. Vi har fått tre negative innlegg på debattsidene i avisen, og det var dem jeg ville svare med blogginnlegget. De som er positive skriver ikke inn til avisen, men sier det direkte til oss, sier trebarnsmoren.

Olafsen forteller om massiv støtte både på Facebook og ellers, og at kvinnene allerede har fått turforespørsler fra flere mammaer som har blitt oppmerksom på babybackpacking etter saken om turmammaene. Hun understreker også at grunnen til at kvinnene ble med på reportasjen i AN, var fordi de ville appellere til andre mammaer som hadde lyst til å gjøre det samme som dem.

- Vi har fått flere forespørsler fra mammaer som vil bli med oss på tur, men vi vil også oppfordre folk til å gjøre det selv i egne barselgrupper og venninnegjenger.

Artikkeltags