Nå slipper sensor å tyde Marets (21) «kråketær»

Maret Sugis (21 år), student på bachelor i regnskap og revisjon, er svært positiv til digital eksamen. Bak: Brynjar Jørstad

Maret Sugis (21 år), student på bachelor i regnskap og revisjon, er svært positiv til digital eksamen. Bak: Brynjar Jørstad Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Vil droppe penn og papir.

DEL

Digitalisering av vurdering og skriftlig skoleeksamen er på full fart inn i universitetets- og høgskolesektoren i Norge.

Studentene er vant til å bruke datamaskin som verktøy i sin studiesituasjon. Å skulle bytte til penn og papir til eksamen føles gammeldags og tungvint.

Samtidig har de i Finland nylig vedtatt at de skal droppe penn og papir helt. Dermed flyr de fra og med høsten 2016 inn i en heldigital verden med kun tastaturet for hånden i opplæringen i skolen.

– Gode ferdigheter på tastaturet er viktig nasjonal kompetanse, sier Mina Harmanen, i nasjonalt styre for utdanning, til Savon Sanomat.

Hun tror at byttet vil være en stor kulturell endring, men at den er viktig for at skolen skal være relevant i dagliglivet.

Piloter

Mandag testet 20 bachelorstudenter ut en heldigitale løsning under eksamen i Etikk og samfunnsansvar på Universitet i Nordland.

– Det er enklere å skrive på PC og jeg får skrevet mere. Jeg ville valgt PC fremfor penn og papir dersom jeg kunne velge for fremtidige eksamener, sier Maret Sugis (21), bachelorstudent i regnskap og revisjon.

Medstudentene Thomas Sortland og Thomas Jakobsen er enig:

– Det er også mye lettere å endre på teksten underveis, sier de.

Slipper å tyde håndskrift

Men det er ikke bare studentene som drar nytte av en papir- og pennefri eksamen. For sensorene er det også store fordeler:

– Det er mye enklere å ta med seg PC eller nettbrett enn en stor bunke med papirbesvarelser, man unngår problemer med å tyde vanskelig håndskrift og forsinkelser ved at besvarelser må sendes i posten, sier emneansvarlig og sensor Øystein Nystad.

Tiltrekker studenter

Brynjar Jørstad er leder for studentservice og har vært prosjektleder for prosjektet «Digital eksamen».

– UiN ønsker å kunne møte behovene til studenten gjennom digitalisering av eksamen. Det er viktig at vi som utdanningsinstitusjon følger med i tiden og ligger i forkant for å tiltrekke studenter, sier han og er godt fornøyd med den aller første gjennomføringen:

– Studentene er fornøyd, sensorene er fornøyd og da er vi som administratorer også fornøyd, sier han.

Fortsetter til våren

Nasjonalt er det nå to prosjekter som omhandler digital eksamen: Norgesuniversitetets ekspertgruppe, som kartlegger praksis, utfordringer og juridiske forhold og Uninetts' eCampusprosjekt om digital eksamen.

UiN deltar i begge og vil fortsette å teste ut de ulike løsningene til våren.

Artikkeltags