Nå er det lov å lage dette!

Artikkelen er over 4 år gammel

Se russen prøve seg på gammesalta sei!

DEL

Nå kan saltseifesten begynne.

Mattilsynet snudde mandag og endret regelverket for produksjon av tradisjonsmaten fra Salten - etter at regelverket var til hinder for produksjonen av tradisjonsretten.

- Etter dialog med hovedkontoret ble vi enige om å tilpasse regelverket slik at gammelsalta sei nå kan produseres til forbruker, sier konstituert distriktssjef Arnt Inge Berget i Mattilsynet Nordland.

- Vi er lydhøre og ønsker å ha et godt samarbeid med dem vi skal forvalte regelverket for, sier Berget, som ikke vil ha noen formening om det var presset i media den siste uka Mattilsynet ga etter for.

Slipper vask

- Det har jeg ingen formening om. Vi har uansett endret regelverket slik at ubløgget og uvasket sei kan saltes og lagres, sier Berget.

Det er fiskekvalitetsforskriften av 2013 som nå endres slik at produksjon av «rødsei/gammelsalta sei» kan godkjennes. Dette betyr at det ved virksomheter som skal produsere rødsei/gammelsalta sei gis unntak fra kravet om at fisk skal bløgges.

Fisk som er unntatt bløgget er også unntatt krav om sløying. Mattilsynet ser videre bort fra bestemmelsen om salting av hvitfisk, hvor det heter at all fisk som skal saltes skal være vasket.

Stiller krav

Men selv om det lempes på reglene, stilles det fortsatt strenge krav til matsikkerheten.

«Ved produksjon av gammelsalta sei sløyes ikke fisken på vanlig måte, og så lenge virksomheten kan dokumentere at den produksjonen man driver ivaretar mattryggheten, kan vi tillate produksjon av «rødsei/gammelsalta sei», heter det i meldingen fra tilsynet som kom mandag.

Nå venter Mattilsynet på søknad om produksjonstillatelse.

- All produksjon av fisk og fiskevarer skal være registrert og godkjent av Mattilsynet. Dette vil også gjelde for produksjon av gammelsalta sei. Mattilsynet, DK Salten ser fram til å motta søknader om godkjenning for produksjon, sier Arnt Inge Berget.

Han vil ikke ha noen formening om regelverket var for strengt eller dårlig tilpasse tradisjonsretten fra Salten.

- Saken er diskutert i dag og reglene er endret, sa distriktssjefen mandag formiddag.

Gode nyheter

– Dette er svært gode nyheter for oss. Fantastisk. Da vil klubben vår leve godt videre da råvareleveransen er trygget. En klok avgjørelse av Mattilsynet, sier Jan Braastad i Gammelseiens venner (GSV).

Braastad tok for noen år siden initiativet til en matklubb i Bodø i den hensikt å føre saltseitradisjonen videre.

Klubben møtes fire ganger i året og i forrige uke var Braastad oppriktig bekymret for en framtid uten råvarer.

Engasjement

Etter at AN tok opp saken med et regelverk som forbyr salting og lagring av ubløgget og uvasket kvitfisk, har ikke reaksjonene latt vente på seg.

Saltseielskere, kystlag, kjøpmenn, fiskere, gourmeter, etnologer og til og med politikere har engasjert seg. En facebookgruppe som ble opprettet sist helg hadde i går over 6000 følgere.

Tirsdag møter Bodø-politiker Knut Hernes (Frp) sin partikollega på Stortinget, Øyvind Korsberg, mens matminister Sylvi Listhaug må svare for regelverket etter at stortingsrepresentant Eirik Sivertsen fra Bodø engasjerte seg i saken og leverte inn et skriftlig spørsmål som skal besvares av ministeren onsdag.

Sivertsen ber i sitt innspill matministeren instruere Mattilsynet.

Det slipper hun i dette tilfellet.

Artikkeltags