Nå blir det enda flere lovendringer

Det blir færre tobakksbrukere totalt, men snusen har tatt over for en del av røykingen.

Det blir færre tobakksbrukere totalt, men snusen har tatt over for en del av røykingen. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Snart er det ti år siden forbudet mot røyking på serveringssteder ble vedtatt. I sommer innføres det en rekke nye innstramminger både for salg og bruk av tobakk. Allerede fra 1. juli i år vil det bli forbudt med selvbetjening av tobakksvarer og det kommer også en ny lov om tobakksfrie barnehager og skoler – til og med videregående trinn.

Det skriver Dagen.

– Når vi sier tobakksfrie betyr det at de også skal være snusfrie. Det vil si at på skolenes område og for elevene så er det forbud i hele skoletiden. Det kommer en bestemmelse om røykefrie inngangspartier på offentlige virksomheter og helseinstitusjoner, sier hun til Dagen.

Burde være lov å ta seg en snus på skolen

Det sitatet tilhører avdelingsdirektør Hilde Skyvulstad i Helsedirektoratets folkehelsedivisjon som forteller at hun har mer på lager.

– Dessuten blir lovens adgang til å etablere røykerom opphevet, opplyser avdelingsdirektøren.

Elever ved Bodø videregående skole, synes at tobakksforbudet er urimelig.

– Det burde være lov å ta seg en snus på skolen uten at det skal få konsekvenser for oss, sier flere elever ved en av yrkeslinjene ved den videregående skolen.

Ifølge avdelingslederen viser undersøkelser at røykeloven har gjort et stort innhogg i folk sine røykevaner.

90 prosent støtter røykeloven

– Undersøkelser viser at antall dagligrøykere er nesten halvert de siste ti årene. Den største reduksjonen har skjedd blant de unge

Den rødgrønne regjeringen fremmet i nasjonal strategi, en visjon om en framtid uten tobakk, som også er et mål Helsedirektoratets folkehelsedivisjon jobber mot.

– Det er 90 prosent som støtter røykeforbudet på serveringssteder. Da er det få som ønsker seg tilbake til den situasjonen vi hadde før røykeloven ble innført. Slik er det også blant røykerne, avslutter Skyvulstad til Dagen.

Artikkeltags