Gå til sidens hovedinnhold

Moren kidnappet barna

Artikkelen er over 16 år gammel

To mindreårige barn ble natt til søndag kidnappet av sin mor da de var på helgebesøk hos mormor i Bodø. Moren er etterlyst av politiet i hele Schengen-området.

– Jeg kan bekrefte at vi jobber med en slik sak. Vi vet ikke om barna er hentet av moren mot deres vilje. Vi vet heller ikke hva som er hennes motiv for bortføringen av barna, sier operasjonsleder Alf Magne Johansen ved Salten politidistrikt.

Moren er i 30-årene. Hun flyttet til Østlandet med barna. Men på grunn av omsorgssvikt hentet barnevernet for ca to år siden ungene og tok dem til Bodø.

I to rettssaker i Bodø er moren fradømt omsorgen for barna. Hun tapte også ankesaken.

Brukte bil.

Etter hva Avisa Nordland erfarer skal moren ha uttalt at når hun ikke fikk ha omsorgen til ungene, så skulle heller ikke noen andre få det.

Det er blant annet på bakgrunn av denne uttalelsen at politiet har satt i gang en storstilt aksjon med etterlysning av moren og ungene i hele Schengen-området.

Den eldste av de to ungene er i fosterhjem i Bodø. Den yngste bor hos faren sin som har vunnet omsorgsretten både i tingretten og lagmannsretten.

Men denne helgen var de på besøk hos mormor. At moren hentet ungene skal ha gått så inn på henne at hun ikke klarte å gi beskjed til politiet. Først på søndag ettermiddag fikk politiet vite om bortføringen. Da ble det slått alarm med en gang.

Politiet vet at moren hentet ungene med bil, men ikke hvilken bil. Det er grunn til å tro at hun har kjørt over Graddis og inn i Sverige.

Schengen.

– Vi vet ikke hvor hun er, men det er lite trolig at hun oppholder seg i distriktet. Vi har igangsatt tiltak, slik at hun blir stoppet om hun forsøker å reise utenlands. Det vil si at hun er etterlyst i hele Schengen-området. Det er ingen ting som tyder på at hun og ungene har reist fra Bodø med fly, sier Alf Magne Johansen.

– Er hun i en slik tilstand at hun kan påføre ungene skade?

– Det er på bakgrunn av at hun har tapt omsorgsretten til ungene at hun er etterlyst. Men vi har ingen detaljer rundt hennes tilstand nå eller om hvilke motiver hun har for bortføringen av barna.

Politiet hadde i går kveld ikke snakket direkte med mormoren til ungene, men fått opplysninger om kidnappingen av andre. De hadde derfor få detaljer fra selve kidnappingen natt til søndag. Men etter hva Avisa Nordland erfarer skal moren ikke ha opptrådt truende overfor ungene.