Mannen døde tidligere i år og får ikke forklart seg i retten. Kvinnen avviser alle beskyldninger om vold og mishandling.

Men barna står på fars side.

– De har rottet seg sammen. Jeg klarer ikke å forstå hvorfor, sier 72-åringen. Det var hun som kontaktet politiet i mars 2010 for å få mannen fjernet fra huset.

– Han hadde kalt meg hore så lenge at jeg ikke klarte mer, forklarer kvinnen i retten.

Snudd på hodet

Saken ble brått snudd på hodet da hun varslet politiet. Salten tingrett ila kvinnen besøksforbud i eget hjem og hun måtte flytte ut.

– Det er jeg som er blitt det store stygge trollet, men mannen min var to personer. Én når vi var alene, en helt annen når barna eller andre var til stede, mener hun.

Kvinnen innrømmer at det nok var mye krangling i ekteskapet.

– Jeg kunne bli høyrøstet. Han var smartere, lavmælt og gjorde ting for at jeg skulle få skylden, forklarer hun.

Grovt

Statsadvokatene i Nordland og politiadvokat Jorild Steindal mener det er kvinnen som har mishandlet mannen sin grovt, og helt fra høsten 1961.

Ifølge tiltalen skal hun jevnlig ha opptrådt voldelig, truende, psykisk trakassert og krenket ektemannen. Hun skal ha kuttet mannen sin med kniv og slått ham med forskjellige gjenstander.

Kvinnen anklages for å ha tvunget mannen sin til å bo i kjellerstua, hindret mannen adgang til kjøkken, bad og toalett, gjort hærverk på bilen, klippet opp og kastet klærne hans ut av vinduet, stengt mannen ute, kastet posten hans, fratatt han medisiner og nektet han tilgang til telefon.

Fange

– Jeg har ikke gjort noe av det. Kanskje dyttet han et par ganger og kastet et lokk og et par sko. Jeg var misfornøyd med livet mitt, slik det var. Han var fornøyd. Jeg var en fange i mitt eget hjem. Og det var meg det gikk ut over hele tiden. Jeg har aldri hatt råd til å unne meg noe som helst. Jeg har aldri vært noe sted på ferie, forklarer kvinnen som har advokat Nils Aga som sin forsvarer.

– Hvorfor barna kan oppføre seg slik mot meg, må være fordi han matet dem med gal informasjon, mener hun.