Gå til sidens hovedinnhold

Mishandlet mann i 41 år

Artikkelen er over 9 år gammel

En 72 år gammel kvinne er dømt til tre års ubetinget fengsel. - Mannen har levd i et konstant terrorregime, fastslår Salten tingrett.

Saken er enestående her i landet. Men en enstemmig Salten tingrett er ikke i tvil om at hustruen gjorde livet til mannen sin til et helvete.

Fysisk og psykisk mishandling har funnet sted jevnlig gjennom hele perioden fra 1969 til 2010, uten foregående provokasjon fra mannen og ofte med barna til stede, fastslår retten.

Terrorregime

Men det var kvinnen som gikk til politiet og anmeldte mannen sin for å ha trakassert henne.

Da etterforskningen startet, ble saken fort snudd på hodet. Og retten finner det helt utelukket at det er kvinnen som har fått svi.

«Mannen har i 41 år levd under et nærmest konstant terrorregime, preget av kontinuerlig utrygghet og frykt for vold og annen trakassering», fastslår Salten tingrett.

Det er hun som jevnlig har slått sin mann, blant annet med en jernsveiv, ei jernstang, en lampefot og annet innbo. Hun har kastet gjenstander på mannen og tidvis spyttet på ektefellen.

Den nå 72 år gamle kvinnen har rasert innbo, ødelagt mannens eiendeler, nektet mannen tilgang til fasttelefonen og uriktig beskyldt mannen for å ha gjort skadeverk.

I kjellerstua

Kvinnen har tvunget mannen sin til å oppholde seg i kjellerstua. Hun har nektet eller begrenset manens adgang til kjøkken, mat, toalett og dusj. I perioder har hun kastet posten hans og medisiner han var avhengig av.

Fra 2007 var mannen tvunget til å bo i kjellerstua. Han sov under en jakke. Klær som tilhørte mannen, ble kastet og klippet opp. Ved flere anledninger ødela hun bilen hans. Kvinnen ødela nattesøvnen for mann og barn ved å opptre høylytt utagerende.

Barn og naboer

Salten tingrett fester lit til forklaringene ekteparets barn og familiens naboer har gitt. Mannen døde tidligere i år.

72-åringen er tidligere ustraffet. Hun har nektet straffskyld og fastholdt forklaringer om at det var mannen som trakasserte henne.

Påtalemyndigheten mener at kvinnens mishandling av mannen har pågått lenger enn i de 41 årene retten har funnet bevist.

Etter statsadvokatens mening har mishandlingen foregått i alle år fra paret giftet seg i 1961.

Retten nøyer seg med å fastslå at overgrepene startet i 1969. Det er så langt barna husker tilbake.