Salten politidistrikt har ilagt en mann 5000 kroner i bot for å ha misbrukt ekssamboerens konto på Facebook. Her har han skrevet krenkende meldinger til deres felles sønn og hennes nåværende samboer. «Jeg driver og knuller» og «ungene hater deg» var blant annet innholdet i meldingene mannen skal ha skrevet til mottakerne.

Endret opptreden

Skremmende og plagsom opptreden via nettet er økende. I Salten politidistrikt økte slike typer saker til i fjor med 6,6 prosent - i alt 81 saker.

- En stadig større andel av disse sakene er plagsom opptreden på nettet, sier politiinspektør Heidi Kløkstad i Salten politidistrikt.

Tidligere har utførelsen av plagsom opptreden skjedd ved at folk kjører utenfor huset til fornærmede eller ved telefonoppringinger. Ifølge Kløkstad har det vært en nedgang på ti prosent på plagsomme telefoner.

Straffbart

10. desember i fjor ble det vedtatt en ny bestemmelse i straffeloven om identitetskrenkelse. Overtredelse av denne har ei strafferamme på inntil to års fengsel.

- Å lage en profil med en annens navn er straffbart i seg selv, opplyser Kløkstad. De nye kommunikasjonsmåtene, gjerne via nettsamfunn, gir politiet mer arbeid i forhold til elektroniske spor.

- Vær våken. Spesielt blant ungdom er problemet sterkt økende. Konfliktrådet i Salten håndterer stadig flere saker hvor folk sjikaneres.

- Hvilket råd kan politiet gi til tenåringer og foreldre?

- Vær våken i forhold til hva ungene holder på med og plasser dataen synlig. Ungdommene bør tenke litt lengre enn nesen rekker. «Tåpskap» som legges ut kan bli brukt imot deg ved senere anledninger, sier Kløkstad.