Fredag i forrige uke ble det oppdaget et omfattende hærverk på skolens eiendom, og det var ikke noe hyggelig syn som møtte elever og lærere da de møtte til første skoledag mandag. Både på vegger, dører, porter, ballvegger og skilt har vandaler malt sine verk med spraymaling.

– Vi vet ikke når dette har skjedd, men det må jo ha vært en gang i løpet av juleferien, sier rektor Ellen Tinnan ved Grønnåsen skole til Avisa Nordland.

15.000 kroner. Hun konstaterer at hærverk på skolens eiendom er et økende problem.

– Det har riktignok ikke vær så ille som denne gangen før, men dette er et økende problem som vi bruker mye tid og penger på, sier hun.

Driftsleder Rune Berg slår fast at tre til fire arbeidsdager går med for vaktmester, driftsleder, inspektør og rektor for å få rettet på skadene. De anslår at de kostnadene i forbindelse med siste hærverk beløper seg til 10.000 - 15.000 kroner.

– Vi må male over med to strøk, og på ballveggen som ikke er malt fra før, må malingen slipes vekk, sier Berg.

Da Avisa Nordland var innom skolen mandag formiddag, hadde vaktmesteren allerede malt over taggingen enkelte steder. Men pengene som brukes på vedlikehold tas fra en allerede slunken kasse.

– Dette er jo penger vi kunne brukt på skolebøker og andre tiltak for elevene. Pengene brukes jo av vårt eget budsjett - det er jo ingen andre som kommer til å betale for dette, sier de to skoleansatte.

– Og det er ingen tvil om at det er barna som rammes, legger de til.

Gjentakende problem. Også tidligere har skolen vært plaget av hærverk.

I tillegg til tagging, kan både elever og lærere fortelle om andre ødeleggelser.

– I gapahuken har vi flere ganger funnet tomme ølflasker og brente ting. Nå vurderer vi rett og slett å fjerne den, sier rektor Tinnan.

– Vi vet at det har vært fyllefester i skolegården, og flere ganger har vi funnet sprengte søppelkasser. Det er dumt at noen gjør slikt, og det ser jo veldig stygt ut, sier elevrådsleder Marius Mosås (11) og elevrådsmedlem Julie Nilsen Hammari (11) i klasse 6A på Grønnåsen skole.

Etter det gjentatte hærverket på skolen vurderes det også å sette opp overvåkningskamera i skolegården for å få slutt på svineriet.

– Det er selvsagt noe vi må vurdere, men det blir et kostnadsspørsmål. Vi vil få tillatelse av Datatilsynet til dette dersom vi søker, mener Rune Berg.

Politiet hadde mandag kveld ikke funnet fram til de som står bak det siste hærverket på Grønnåsen.