Gå til sidens hovedinnhold

Medisinsk katastrofe

Artikkelen er over 7 år gammel

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nok en gang rammes Nordlandssykehuset av en «skandale». Og nok en gang settes pasienters liv og helse i fare. Denne gang ved at kreftprøver er blitt feiltolket over flere år.?Med den konsekvens at kreften er blitt oppdaget senere enn den skulle.?Så langt vet sykehuset om sju kvinner som er blitt rammet, og håper det blir med det.?Men helt sikre kan de ikke være, selv om en nye screening av 800 prøver ikke avslører flere feil.

«En katastrofe for alle involverte» kaller medisinsk direktør Barthold Vonen det som har skjedd.?Det er lett å være enig med ham i det. Det er det også når det gjelder hans påpekning av at feil alltid kan skje. Uten at det på noen måte kan unnskylde de antakelig systematiske feiltolkninger vi her står overfor.

Ta vare på de som er rammet

Uansett er det viktigste nå å ta vare på de kvinner som er rammet av tabbene. Og å forsikre seg om at dette ikke skal skje igjen. Det er også avgjørende å få en rask avklaring på om det finnes flere kvinner i Nordland som er i risikosonen. Den meldingen Nordlandssykehuset kom ut med i går er nemlig egnet til å skape stor frykt. Hvorvidt den er på sin plass eller ikke er det nå opp til sykehuset å oppklare overfor de over 100.000 kvinnene de har testet.

De to mest alvorlige tilfellene er nå under gransking, både av politiet og av helsetilsynet. Forhåpentligvis vil det gi svar på hvordan dette kunne skje. Den forklaringen Nordlandssykehuset så langt har gitt gjør egentlig bare mysteriet større. Det skal nesten være umulig for slike feil å slippe gjennom sikkerhetssystemene. Systemer som beviselig er blitt mye bedre siden sykehusets forrige, store «skandale».

Åpenhet

Det er per i dag for tidlig å si om dette er feil som kunne vært unngått. Og hvem som i så fall har skylden for at så ikke skjedde. Og hva som bør bli konsekvansene for dem. Ansvaret ligger uansett hos sykehuset ledelse, og det er positivt at de så utvetydig påtar seg det.

En annet viktig poeng er åpenhet. Det kan alltid spekuleres i om dette er informasjon som kunne kommet ut før. Det er noe en granskning også bør se på. Men uansett er kravet herfra og ut att all info skal på bordet så raskt som mulig. Full åpenhet er helt avgjørende.

Kommentarer til denne saken