Mathilde og Håvard har laget marmelade av to tonn gulrøtter - hjemme på kjøkkenet

Samboerparet Mathilde Jakobsen og Håvard Winther har sammen etablert bedriften Han sylte, som produserer gulrotmarmelade og pesto. Per i dag gjør de alt fra marmeladekoking til etikettklistring hjemme i eneboligen i Skivika, mens sønnene Peder (1) og Herman (2) er i barnehagen. Men fra høsten av satser paret på å ha etablert et eget produksjonslokale i Fauske. Det er formannskapet i kommunen positive til.

Samboerparet Mathilde Jakobsen og Håvard Winther har sammen etablert bedriften Han sylte, som produserer gulrotmarmelade og pesto. Per i dag gjør de alt fra marmeladekoking til etikettklistring hjemme i eneboligen i Skivika, mens sønnene Peder (1) og Herman (2) er i barnehagen. Men fra høsten av satser paret på å ha etablert et eget produksjonslokale i Fauske. Det er formannskapet i kommunen positive til. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

– Det er ikke sånn at vi står og kliner over grytene, sier Mathilde Jakobsen (28) og Håvard Winther (32).

Sammen driver paret bedriften Han Sylte AS, og produserer gulrotmarmelade og pesto fra kjøkkenet hjemme i Skivika.

– Helt siden vi møttes har vi vært sammen om veldig mange ting. Vi liker det. Stort sett, sier Jakobsen og ler høyt.

Samboeren smiler.

Sammen har paret sønnene Herman (2) og Peder (1). Paret står også bak Bjørnskinnfestivalen, som har blitt en nærmest årlig tradisjon på hennes hjemsted Bjørnskinn i Andøy kommune.

Nå er marmeladebedriften Han sylte deres store felles prosjekt.

Marmelade-gave

– Da jeg og Håvard var veldig nyforelsket bodde han i Danmark og jeg på Bjørnskinn. Da han kom hjem hadde han kjøpt med seg et glass marmelade med krydder, som var helt sykt godt. Vi spinket og sparte på den marmeladen, som kom fra en veldig liten produsent. Vi begynte å tenke: Hva er det vi har av typiske nordnorske råvarer?

Høsten 2012 lagde paret den første ladningen med gulrotmarmelade, til eget bruk og som gave til venner og familie. Men da etterspørslene kom på rekke og rad i året som fulgte, bestemte Jakobsen og Winther seg for å ta produksjonen på alvor.

– Vi sa til oss selv: Okei, vi kan like så godt gjøre dette litt større enn som så. Vi snakket med Mattilsynet, og fikk tillatelse til å starte matproduksjon på kjøkkenet, sier Winther.

Da jula 2013 kom og det ennå var etterspørsel etter Han sylte-marmelade bestemte paret seg for å fortsette «litt til».

– Vi startet opp AS, og kjørte løypa. Det er viktig å gjøre ting ordentlig, smiler Jakobsen.

Satser stort

Gulrøttene kommer fra Harald Stoklands gård i Valnesfjord. Siden oppstarten regner paret med å ha gjort over to tonn gulrøtter om til marmeladene «Mørketid», «Klassisk» og «Konjakk». I tillegg kommer pestoen «Dusken pesto», som er laget på den grønne gulrot-dusken.

– Det er tungvint å produsere hjemme på kjøkkenet, sier Winther, som i likhet med samboeren er utdannet vernepleier.

Begge jobber deltid for å få de økonomiske hjulene til å gå rundt, men på lang sikt ønsker paret å gjøre Han sylte til en heltidsjobb.

Det er de allerede nå på god vei til å gjøre.

Enstemmig vedtatt

Bedriften har søkt Fauske kommune om et tilskudd på 300.000 kroner til investering i nye produksjonslokaler og produksjonsutstyr lokalisert i kommunen.

Søknaden ble behandlet i formannskapet i Fauske 1. desember. Der ble rådmannens forslag om å innvilge bedriften 300.000 kroner enstemmig vedtatt, under forutsetning av at etableringen skjer i Fauske kommune.

– Høsten 2015 satser vi på å ha egne produksjonslokaler klare, forteller Jakobsen.

Før den tid venter nok en spennende opplevelse for Han sylte. Allerede i januar reiser nemlig paret til Grüne Woche i Berlin, en av verdens største forbrukermesser for landbruk, mat og reiseliv. Der er Han sylte en del av den nordnorske delegasjonen. 

– Vi er utrolig glade for at vi ble valgt ut til å være med, sier Jakobsen, tydelig stolt.

Vi har noe unikt. Han sylte er noe helt eget, slår hun fast.

Artikkeltags