Mattilsynet: - En uheldig utvikling

Kokt egg på frokostbordet. Eggeglass og skje. Teskje.
Boiled egg at the breakfast table
Foto: Frank May / NTB scanpix
NB! MODEL RELEASED

Kokt egg på frokostbordet. Eggeglass og skje. Teskje. Boiled egg at the breakfast table Foto: Frank May / NTB scanpix NB! MODEL RELEASED Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Siden 2000 er det blitt mindre jod i norske egg. At jodnivået går ned, er uheldig, mener Mattilsynet.

– Analysene vi har gjennomført viser at jodinnholdet i egg har gått ned siden vi analyserte disse produktene i 2000. Konvensjonelle egg innhold 49 mikrogram jod per 100 gram i 2000 mot 30 mikrogram jod per 100 gram i 2016. Det kan være ulike årsaker til endringene, men fôret er en viktig kilde til jod i egg, sier seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet.

Hun sier egg er en kilde til jod, og at det er uheldig at innholdet av jod i egg går ned. Jod er nødvendig for at kroppen skal kunne lage hormoner som regulerer kroppens stoffskifte. Ifølge Helsedirektoratet er fisk den beste naturlige jodkilden og bidrar i gjennomsnitt med drøyt 20 prosent av jodinntaket.

Mattilsynet har også analysert innholdet av miljøgifter i både egg og kylling fra markedsledende produsenter. Konklusjonen er at samtlige egg- og kyllingprodukter de har analysert, inneholdt svært lave nivåer av miljøgiftene bly, kadmium, arsen og dioksiner.

Artikkeltags