Gå til sidens hovedinnhold

Markerte verdensdagen for psykisk helse i Glasshuset

Artikkelen er over 11 år gammel

Flere organisasjoner var på plass med stand i Glasshuset i Bodø lørdag for å markere verdensdagen for psykisk helse. En av dem som deltok var Lisbeth Fjell Leithe. Se kortfilmer!

Hun er leder for ADHD Norge - Bodø og omegn lokallag. Fjell Leithe holdt også appell foran handlende bodøværinger i Glasshuset lørdag.

Se kortfilmer laget av elever på Bodin videregående skole som ble vist i Glasshuset lørdag formiddag.

Små og store overganger

- Verdensdagen for psykisk helse handler i år om livets overgangsfaser. Fra vi blir født opplever vi overgangen til nye faser i livet, for eksempel at tennene våre kommer fram. Mens det står på, kan det oppleves ganske ubehagelig, men når vi blir eldre, så setter vi pris på at vi fikk tenner. Andre overganger - for eksempel det å miste noen man har kjær, katastrofer, overgrep og lignende situasjoner, kan være overganger som gir kronisk sykdom. Da er det viktig at man søker hjelp, var noe av budskapet Lisbeth Fjell Leite delte i sin appell.

Nettopp ved å være til stede i Glasshuset lørdag, håper hun at hun eller noen av de andre som sto på stand kunne hjelpe.

Større åpenhet

- Det er større åpenhet om psykisk helse i dag enn hva det var tidligere. Nå er det tydeligvis ikke noe problem for ungdommer å oppsøke ADHD-foreningen eller Tourette-foreningen for å få informasjon. Vi kan bidra til at de som sliter får komme i samtalegrupper, at de får delta på aktivitetsdager sammen med folk som sliter med det samme som dem. En interesseorganisasjon som oss kan dermed bidra til at en ikke blir så ensom med problematikken, forteller Lisbeth Fjell Leithe.

Dialog-kafé søndag

Også Tourette-foreningen og helsesøstre fra Bodø kommune sto på stand lørdag. Sammen med ADHD-foreningens representanter, så de alle fram til morgendagens dialog-kafé på Bestemorstua på Bestemorenga i Bodø. Møtet - som varer fra klokka 17.00 til 20.00 søndag ettermiddag - tar for seg nettopp mestring av livets overgangsfaser.

Representanter fra omsorg- og oppvekstkomiteen i Bodø kommune og barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP), deltar i et panel sammen med representanter fra skolene i Bodø og foreldre til barn med psykiske problemer.

- Møtet er åpent for alle, så det er bare å stille opp på Bestemorstuea,oppfordrer Lisbeth Fjell Leithe.