Margit ga Erna råd

Gode resultater. Margit Larsen deler gledelig sine erfaringer med Høyre-leder Erna Solberg som er på besøk i Bodø. Hun har fått hjemmerehabilitering fra Bodø kommune og kan vise til gode resultater.

Gode resultater. Margit Larsen deler gledelig sine erfaringer med Høyre-leder Erna Solberg som er på besøk i Bodø. Hun har fått hjemmerehabilitering fra Bodø kommune og kan vise til gode resultater. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Margit Larsen (91) skulle egentlig på sykehjem. I dag klarer hun seg på egen hånd og bor fortsatt hjemme, takket være hverdagsrehabilitering.

– Jeg hadde ikke lyst til å forlate hjemmet mitt, men jeg så ingen annen utvei. Jeg var så skrøpelig, sier Margit Johansen Teigstad Larsen, som for noen måneder siden søkte om sykehjemsplass i Bodø kommune.

Hjelp til selvhjelp

Sånn ble det derimot ikke. Istedenfor fikk hun muligheten til å delta i kommunen sitt pilotprosjekt «Lengst mulig i eget liv – I eget hjem», hvor hun fikk intensiv hverdagsrehabilitering. Prosjektet ble startet opp i 2011 og bygger på erfaringer fra Fredericia kommune i Danmark.

– Å få ta del i dette prosjektet er noe av det fineste som har skjedd meg. Det har vært et eventyr og jeg er svært takknemlig for at jeg fortsatt bor hjemme, sier Larsen, som i dag framstår som en frisk og oppegående 91-åring.

Solskinnshistorie

Høyre-leder Erna Solberg er på besøk i Bodø og har tatt seg turen til Larsen for å lytte til hennes erfaringer. Hun mener hverdagsrehabilitering er et godt eksempel på framtidsrettet eldreomsorg.

– De fleste eldre ønsker å bo hjemme lengst mulig og mestre sin egen hverdag. Aktivitet er minst like viktig som pleie, sier Solberg, som mener erfaringene til Larsen er en solskinnshistorie.

– Jeg har bodd i dette huset siden 50-tallet og det er her jeg trives. Rehabiliteringen har økt livskvaliteten min, forteller Larsen til Høyre-lederen.

Solberg oppfordrer flere kommuner til å følge i Bodø sine fotspor.

– Vi har sett andre kommuner i Danmark som har prøvd å kopiere modellen fra Fredericia, uten å lykkes. Bodø kommune har gjort en veldig god jobb med dette prosjektet og kan vise til inspirerende resultater. Hele samfunnet tjener på at eldre blir boende hjemme lenger, sier hun.

Forebygging

Prosjektleder Åse Bente Mikkelborg, er også veldig fornøyd med framgangen til Larsen. Hun sier kommunen ønsker å fokusere mer på forebygging og opptrening i eldreomsorgen.

– Rehabilitering handler om å gi hjelp til selvhjelp, istedenfor kompenserende pleie. I dette prosjektet får deltakerne oppfølging fra et tverrfaglig team bestående av ergoterapeuter, fysioterapeuter, sykepleiere og hjemmetrenere, sier hun og legger til:

– Norge er nødt til å jobbe tverrfaglig for å komme videre i helsefagarbeidet.

Artikkeltags