Mange ville høre om samer

Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

– Samer og nordmenn har vært i Bodø til alle tider, sier historiker Alan Hutchinson som var noe overrasket over det store oppmøtet til hans foredrag.

DEL

75 personer fant veien til Tusenhjemmet i går for å høre om samer i Bodø i eldre tid. I hovedsak var det eldre folk som ville høre Alan Hutchinsons foredrag for Pensjonistuniversitetet, men også en del yngre personer var til stede. Tema var valgt med tanke på Samefolkets dag i dag.

– Det var artig at det kom så mye folk, sier en overrasket foredragsholderen som mener at mange bodøværinger har samiske aner. Samtidig ser han at interessen for tema er økende.

Giftet seg.

– Etter at samene flyttet fra boplassene sine rundt om i Bodø, giftet de seg inn i det norske samfunn. For å finne fram til disse må man granske slekta.

Bortsett fra reineierne som driver i Bodømarka, er den samiske historien i Bodø lite synlig, men det finnes likevel mange boplasser som forteller at her har vært samer.

Hutchinson tok for seg tiden rundt 1700 tallet.

– Disse boplassene er ikke særlig framtredende, sier han og viser bilder fra marka rundt Tussvatnet i Soløyvannsmarka. I dette området mener man at det var mange boplasser på den tiden.

Flere samer enn nordmenn.

Han viser bilder fra Mistfjorden og Sørfjorden og områdene rundt der de mener det også bodde mange samiske familier. Han nevner boplasser ved Valnesvatnet og Børli, Oldereid samt øverst i Misværdalen i Vesterli og Kosmo.

– Det var flere bosettingsområder med samer på 1700 tallet i Bodø enn de som var bosatt av nordmenn.

Han viser ei liste med navn som viser at det var rundt 30 samiske steder mens det kun var snakk om 6-8 norske.

Artikkeltags