– Helt ufattelig. Dette kom særdeles overraskende, sier en lykkelig og rørt Roy Magne Berglund (32) til Avisa Nordland.

I helgen ble ballstadmannen utnevnt til Årets Kjøkkensjef av Norges Kokkemesteres Landsforening.

– Minst 60 prosent av denne pokalen tilhører kona mi, understreker den stolte prisvinneren.

Solid karriere.

Men det er ikke første gang innehaveren av «Du verden» i Svolvær stikker av med gjeve priser.

Berglund er for tiden medlem av det norske kokkelandslaget, han er dobbelt nordnorsk mester i kokkekunst og ble stakk av med tittelen «Årets fiskekokk» i 2000. I fjor ble restauranten hans utpekt til Europas beste kystkjøkken.

– Hva er hemmeligheten?

– Hardt arbeid og dyp respekt for råvarene, svarer Berglund.

– Og i Lofoten sitter du midt i matfatet?

– Absolutt. Råvarene er fantastiske. Tidvis er jo fisken så fersk at vi må la den modnes et døgn før vi kan bruke den.

– Det var ikke kokk du opprinnelig hadde tenkt å bli?

– Nei, jeg skulle bli snekker. Det var egentlig litt tilfeldig at jeg begynte på kokkeskolen, men det har jeg aldri angret på.

– Og nå er du i full gang med å trene fram til neste kokke-OL?

– Ja, landslaget trener hver fjortende dag. Vi satser på å bli blant de tre beste. Og det krever beinhard trening.

– Pass på råvarene.

– Er det vanskelig å lage gourmet-mat?

– Det viktigste er å la råvarene komme til sin rett. At du ikke bruker for mye krydder eller gjør det for vanskelig. Når det gjelder fisk er det også viktig å holde øye med temperaturen. Alt blir ødelagt hvis den blir for mye kokt eller stekt.

– Har du noen favorittfisk?

– Uer og kveite er gnistrende utgangspunkt for å skape spennende og god mat. Og så torsken da, selvfølgelig. Vi følger sesongen.

– Hva er din livrett?

– Jeg elsker jo de gode, gamle klassikerne. Lapskaus, fårikål og sånne ting.

– Hva med Grandiosa?

– Vel, jeg har ikke deltatt i avstemningen når det gjelder hvilken typen som skal ut på markedet. Men jeg har jo spist Grandiosa også.

Miljøskaper.

Formannen i Norges Kokkemestres Landsforening, Per Lauritz Lien, har følgende forklaring på hvorfor Berglund ble kåret til årets kjøkkensjef:

– Han er en fremragende representant for faget og har skapt et utsøkt spisested. I tillegg til å være en utrolig god kokk og konditor, har Berglund en helt spesiell evne til å skape et godt miljø rundt seg, sier Lien.

Som også understreker Berglunds nordnorske røtter:

– Han har ikke løpt ned de franske og italienske kjøkkenene. Berglund har lært, utviklet og rendyrket sitt fag i Nord-Norge. Ved å bruke lokale råvarer og modernisere de klassiske rettene har han satt en helt nyt kulinarisk standard, konkluderer Per Lauritz Lien.