Gå til sidens hovedinnhold

Ljunggren (Ap) frykter eksplosjon i sexsalg med en Høyre-regjering

Artikkelen er over 8 år gammel

- Lavmål av Ljunggren, parerer Ivar Kristiansen (H).

Anna Ljunggren (Ap) frykter en oppblomstring av prostituerte hvis Høyre får avviklet sexkjøpsloven.

Lørdag skrev AN om at minst 20 prostituerte solgte sex i Bodø på nettet. Slik annonsering er forbudt etter sexkjøpsloven, men kommer Høyre til makten kan det bli slutt på det mener politikeren fra Narvik.

Bakmenn

- Jeg er redd for at det blir en oppblomstring i miljøet. Med flere prostituerte synlig i gatene, men også mer skjult sexkjøp. Bakmennene vet at med Høyre vil det være lov å komme til Norge for å selge sex, sier Anna Ljunggren som sitter i Justiskomiteen og på Nordlandsbenken på Stortinget.

Ivar Kristiansen (H) kaller uttalelsen lavmål. Han sier at han holder seg for god til å kommentere påstanden, men forteller at Høyre langt på vei har ført samme politikk som dagens regjering, men at de ønsker en sterkere satsing på politi.

Bot og fengsel

Før sommeren endret vedtok Stortinget en endring i sexkjøpsloven som gjør annonsering av prostitusjon ulovlig. Det gjør at personer som offentlig tilbyr, formidler eller søker prostitusjon kan straffes med bøter eller fengsel i inntil seks måneder.

- Vil endringene i sexkjøpsloven hindre at sex selges på nettet?

- Jeg tror det blir litt av en jobb. Internett er kommet for å bli. Prostitusjon er en virksomhet som etter flere hundre års eksistens ikke vil opphøre uansett regjering fra høsten av, sier Kristiansen.

Komplisert prosess

I 2009 ble sexkjøpsloven innført for å motvirke menneskehandel. Tall som Aftenposten har innhentet viser at 14 personer er dømt for menneskehandel og 119 er mistenkt ved nyttår i 2012.

Til tross for dette florerer det av nettsteder som spesialiserer seg på annonsering for prostituerte.

- Det er internett som har overtatt markedet helt når det gjelder annonsering, sa fagansvarlig Camilla Hammergren hos Pro Sentret til an.no

Endringene som ble gjort før sommeren skal gjøre det lettere for politiet å slå ned på slike nettsteder.

- Intensjonen er å kunne stoppe den type annonsering. Jeg vet det er komplisert å spore ip-adressen og eieren av nettstedene, men dette er et verktøy for politiet til å stoppe dette, forklarer Anna Ljunggren.

Avdekker sexkjøp

I fjorårsrapporten fra Pro Sentret viser kartlegging at det var rundt 2000 telefonnummer som sto oppgitt på sexannonser på nettet.

Anna Ljunggren har vært på besøk hos Politiets innsats mot prostitusjon i Trondheim, passende forkortet til Pimpit.

- Der bruker de disse annonsene for å se hvor det skjer prostitusjon og bruker den aktivitet til å oppsøke miljøene og ta dem som kjøper sex, hevder hun.

Problemet for politiet er at disse sidene, som med andre ulovlige nettsteder, ofte drives fra land med helt annen lovgivning.

Kommentarer til denne saken