– Livet er ødelagt

Artikkelen er over 15 år gammel

Hovedtiltalte Lorentz Hardy ga enda en tilståelse i retten i går. I tillegg fortalte han om et ødelagt liv i lokalsamfunnet på Værøy.

DEL

Bare avbrutt av et par korte pauser satt 34-åringen seks timer under uavbrutt kryssforhør fra påtalemyndigheten og de medtiltaltes forsvarere i går. Aktor la fram det ene dokumentet etter det andre som skal bevise skyld i påstandene om fiskefusk og heleri. I går kom innrømmelse nummer fire i rekken av de seks tiltalepunktene som henger over fisketilvirkeren fra Værøy.

Forlatt Værøy. Påtaleenheten mener Hardy og selskapet han er daglig leder for, Røstnesvåg fiskeindustri, har tatt i mot og videresolgt fisk uten at dette er rapportert. I det som i tiltalen er beskrevet som grovt heleri, står Hardy tiltalt for å ha unnlatt å rapportere fisk for til sammen 14 millioner kroner.

I retten i går fikk han også anledning til å fortelle hvordan tidenes største fiskefusksak har virket inn på livet hans.

– Jeg synes jeg har fått straff nok de tre årene denne mistanken har hengt over meg. Hjem og kontorer ble endevendt, jeg ble arrestert og kastet på glattcelle i en uke. Familie og venner har forlatt Værøy på grunn av denne saken. Kjerring og unger også, sa Hardy, da hans maratonforklaring nærmet seg slutten.

Godt humør. Under samtale med Avisa Nordland i en pause la ikke Lorentz Hardy skjul på at saken har virket inn på livet hans i det vesle lokalsamfunnet på fiskeriøya vest i Lofoten.

– Jeg føler presset og har ikke hatt det særlig bra, men jeg har også fått mye støtte. For lokalsamfunnet er dette en trist sak, sa Lorentz Hardy.

Men det var tilsynelatende ingen nedslått 34-åring som satt på tiltalebenken i går. Med godt humør og glimt i øyet lo og spøkte han med både dommere, medtiltalte og forsvarere i Lofoten tingrett, som på grunn av plassmangel har måttet flytte inn i kommunestyresalen i Svolvær.

Svartregnskap. Selv om den tiltalte har innrømmet delvis skyld på fire av seks tiltalepunkter, er det fortsatt langt igjen til aktor får innrømmelser på de 14,2 millionene påtalemyndigheten mener Røstnesvåg Fiskeindustri har lurt unna fisk for, i det Eirik Trønnes Hansen i går beskrev som et "svartregnskap". Hardy tilstår heller ikke tiltalepunktet grovt heleri som kan gi opptil seks års fengsel.

Trønnes Hansen bombarderte Hardy med beslaglagte dokumenter, de fleste sluttsedler og kvitteringer den daglige lederen ikke kunne gjøre rede for.

Artikkeltags