Lindis Anita skulle bare fjerne øverflødig hud på magen

Etter flere korrigerende operasjoner ved Nordlandssykehuset, er magen til Lindis nesten perfekt. Innfelt er operasjonssåret slik det så ut bare dager etter det opprinnelige inngrepet.

Etter flere korrigerende operasjoner ved Nordlandssykehuset, er magen til Lindis nesten perfekt. Innfelt er operasjonssåret slik det så ut bare dager etter det opprinnelige inngrepet. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Det holdt på å gå skikkelig galt.

DEL

Lindis Anita Larsen (26) skulle bare fjerne noe overflødig hud på magen etter to svangerskap.

Oktober 2013: Lindis Anita legger seg inn på en privat klinikk et annet sted i landet for å få fjernet overflødig hud på magen.

– Det var så plagsomt og så mye ekstra hud at jeg fikk dekket operasjonen av det offentlige, sier den 26 år gamle fauskekvinnen som har to gutter på ett og fire år.

Nekrose

Men så gikk det skikkelig galt. Operasjonssåret ville ikke gro og begynte å væske. Lindis Anita utviklet også nekrose (dødt vev) i operasjonsområdet.

Etter noen dager bar det rett på legevakta med store smerter og et stort svart felt på magen.

– Det var så ille at jeg tenkte tanken: «Kommer jeg til å dø fra ungene mine?».

September 2014:

Fem operasjoner og et knapt år senere sitter Lindis Anita Larsen hjemme sykmeldt i Hansbakken på Fauske. Takket være håndverk utført med kirurgisk presisjon og dyktige leger ved Nordlandssykehuset Bodø, er magen nesten like fin som før første svangerskap.

Lindis er nærmest fra seg av takknemlighet til legevakta i Fauske som tok imot henne og de ansatte ved Nordlandssykehuset anført av avdelingsoverlege Jarl Moland.

Stor takk

– Jeg ønsker ikke å henge ut klinikken som utførte den første plastiske operasjonen. Jeg har møtt forståelse og fått litt hjelp. Og jeg møtte også forståelse for at jeg ville bruke mitt lokale sykehus når det gikk så galt som det gjorde, sier Lindis Anita Larsen.

Hun står fram med sin historie av to grunner.

– For det første vil jeg advare andre unge kvinner i et samfunn med stor oppmerksomhet rundt den perfekte kropp. Spør deg selv og det virkelig er verd det. Er det så galt at man bør ta en risk. For det kan gå galt. En annen grunn er at jeg ønsker å berømme Nordlandssykehuset for enormt god hjelp og oppfølging. Dette endte som en solskinnshistorie, sier Lindis.

- Ikke ofte dette skjer

Det var avdelingsoverlege Jarl Moland som ledet de fem operasjonene Lindis Anita Larsen var gjennom etter den nær fatale plastikkirurgien.

– Det er jo alltid hyggelig med fornøyde pasienter, men jeg uttaler meg aldri om enkeltsaker og mine pasienter. Det jeg kan si er at det ikke er ofte man får utfall som i dette eksempelet. Stort sett går det bra, sier Moland.

Pasienter skal informeres om risikoen for komplikasjoner ved plastiske operasjoner. Lindis Anita Larsen sier til AN at hun fikk denne informasjonen i forkant av det første inngrepet.

– Når slike operasjoner går galt, skyldes det ikke nødvendigvis at feil er gjort. Det kan skje uforutsett og det skal pasienten informeres om, sier Moland.

Moland presiserer at han ikke er spesialist på plastisk kirurgi.

– Jeg har imidlertid utført en del slike operasjoner det her refereres til, sier han.

Relativt få klagesaker

Norsk pasientklageerstatning (NPE) har relativt få klagesaker innen plastisk kirurgi. Første halvår i 2014 ble det registrert 29 saker mot totalt 84 i hele 2013.

Til sammenligning hadde feltet ortopedi 688 klagesaker første halvår i år og totalt 1479 totalt på landsbasis i fjor.

Innen svulster og kreftsykdommer registrerte NPE 349 klagesaker første halvår 2014. Selv om langt færre plastiske operasjoner og hudkorreksjoner enn ortopediske behandlinger og kreftbehandlinger, antas det at plastisk kirurgi er økende felt.

Nordlandssykehuset har lange ventelister, og i flere tilfeller ønsker pasientene å benytte privatklinikker som er offentlig godkjente behandlingsinstitusjoner. Av de 84 klagesakene innen plastisk kirurgi som ble meldt inn til NPE i 2013, fikk 32 pasienter medhold. Av de 29 sakene første halvår 2014 har 11 fått medhold.

Artikkeltags