– Etter klokka fire blir Glasshuset nærmest en stor fritidsklubb, sier leder av senterforeningen, Bjarne Mosås.

Han er oppgitt over ungdommene som han mener bruker gata som sin personlige lekegrind. I går vasket han tagging av fasaden på Aga Mat som han selv driver. Det gjør han en gang i uka, men hadde han hatt ork skulle det gjerne vært gjort hver dag.

– Den rene fasaden blir tagget på med en gang, sier han og viser til de store glassvinduene som gir kundene hans orkesterplass til det som foregår i Glasshuset.

– Vi fikk også benkene der ute fikset for kort tid siden, men nå ser de ikke ut lengre, tilføyer han oppgitt.

Taper penger
Han bekymrer seg også over at butikkene i Glasshuset taper omsetning som følge av ungdomsgjengene som henger der. Selv handler han ikke i Glasshuset på ettermiddagstid. Han tar heller med seg barna inn på Koch-senteret.

– Vi får tilbakemeldinger fra kunder om at de føler seg sjikanert av ungdommer som bråker og lager uro. Mange velger å dra til City Nord istedenfor å komme hit på ettermiddagstid. I tillegg kan ikke butikkeierne henge opp noe utenfor butikken. Kommunens blomster blir revet opp og benkene blir tagget ned.

Røyker og forsøpler
Også røyking er et problem, særlig for astmatikere som handler i butikkene i Glasshuset.

– Det er ekstremt mye røyking her, og jeg tror at dette er en av årsakene til at de er her. Men dette gjelder de over 60 så vel som ungdommene, sier han.

Mosås reagerer også på forsøplingen ungdommen forårsaker.

– Det er forferdelig på kveldstid. Man skulle tro at de aldri har sett en søppelboks før. Det er sameiet i Glasshuset som må betale for oppryddingen. Dette koster ca. 1,5 millioner i året, sier han oppgitt.

Handlingslammet
– Kan ikke dere i senterforeningen gjøre noe?

– Glasshuset står over en offentlig gate. Dermed har ikke vi eller vekterne noen myndighet. Dette vet ungdommene. Jeg har prøvd å snakke til dem, men de hører ikke på meg, og ber meg heller om å reise til en viss plass. Om de hører etter hva jeg sier, så varer det til jeg har snudd ryggen til.

– Hva gjør dere for å få bukt med problemet?

– Alle gård og butikkeiere ønsker å stenge Glasshuset på kvelden og natta, og det jobbes mot kommunen for å få til dette, avslutter han.