– Lærerne kommer til å slite med å få elevene snusfrie

Fra 1. juli vil det bli innført et nasjonalt tobakksforbud på skoler og i skoletiden. Ved brudd på reglementet vil elevene få ordensanmerkninger. Etter flere regelbrudd vil ordenskarakteren gå ned. Illustrasjonsfoto: Christina Fagerlund

Fra 1. juli vil det bli innført et nasjonalt tobakksforbud på skoler og i skoletiden. Ved brudd på reglementet vil elevene få ordensanmerkninger. Etter flere regelbrudd vil ordenskarakteren gå ned. Illustrasjonsfoto: Christina Fagerlund

Av
Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Fra 1. juli innføres et nasjonalt tobakksforbud i skoletiden. Vil elevene ta risken, eller vil snusboksen legges igjen hjemme?

Stortinget har vedtatt endringer i tobakksskadeloven, og formålet med dette er å unngå at ungdom benytter seg av tobakk og å gjøre at flere arenaer blir tobakksfrie. Fylkestinget i Nordland har vedtatt tobakksfri arbeids- og skoletid ved alle fylkeskommunale virksomheter i Nordland.

Vi har snakket med to ungdommer og rektor ved Bodin videregående skole for å høre deres syn på saken.

Hekta

– Jeg var 13 år første gang jeg prøvde snus, men i begynnelsen var det bare av og til, forteller en 16 år gammel gutt som har brukt snus fast i ett år.

Ei 17 år gammel jente forteller at hun var 14 år første gang hun prøvde snus.

– Ett år senere begynte jeg å snuse fast.

Les også: – Vi finner det over alt. I vinduskarmer, på gulvet, klistret på veggende og hengende fast i taket

Begge to synes det nye tobakksforbudet er latterlig.

– Det skader ingen andre enn meg selv om jeg velger å ta en snus, hevder jenta.

– Det å snuse er et valg man selv har tatt, sier gutten.

Uhygienisk

– Bodin er pålagt å følge reglene som Nordland fylkeskommune har vedtatt, forteller rektor ved Bodin videregående skole, Leif Magne Eggestad.

Han ser på tobakk som en helseutfordring, og forteller at han får tilbakemelding fra blant annet renholdspersonell, som finner brukte snusposer på skolen og opplever dette som uhygienisk.

– Det er forbudt å bruke tobakk på skolens områder, men det er lov å bruke tobakk utenfor skolens område fram til 1. juli 2014, sier Eggestad.

Konsekvenser

Ved brudd på skolens reglement får elever ordensanmerkninger og etter flere regelbrudd vil ordenskarakteren gå ned. Ansatte vil kunne få en advarsel, en liten irettesettelse, og en påminnelse om brudd på reglement.

– Jeg synes det er unødvendig med så store konsekvenser, for det kan ødelegge så mye for oss i fremtiden, med tanke på lærlingeplass og ordenskarakter, sier gutten.

Burde skolene la denne gå, la snusingen være en del av privatlivet? Burde elevene ta det på alvor og slutte å snuse da de vet at det kan gå ut over fremtiden deres? Blir det dumt å sette en dårlig karakter på en elev fordi han eller hun har noe under leppa?

– Jeg tror ikke dette er noe lærerne orker å kaste bort så mye tid på, mener gutten.??

– Elevene kommer til å ta risken tror jeg, sier jenta, og forteller videre at hun tror lærerne kommer til å slite med å få elevene snusfrie.

Innstramming

– Vil snusforbudet hjelpe, rektor Eggestad?

– Da røykeforbudet kom, ble det respektert. Trenden er at antall røykere har gått ned, mens snusforbruket har økt. Forhåpentligvis vil tobakksforbruket gå ned.

Ungdommene selv har ikke troen på at situasjonen blir noe bedre ved å stramme inn reglene.

– Det å slutte med tobakk er noe man må gå inn for selv, sier jenta.

– Når man først har begynt er det vanskelig å slutte, sier gutten.

– Det er ikke lov å snuse nå heller, men det stopper ingen, så hvorfor skal det gjøre det senere, undrer han.

Ungdommene ser likevel ikke helt mørkt på snusforbudet.

– Jeg tror kanskje elevene vil bli litt flinkere til å kaste dem i søpla eller i lokket på snusboksen, sier gutten.

– Jeg tror ikke elevene kommer til å tørre å slenge fra seg brukt snus ettersom lærerne vil bli strengere. Og det er jo noe veldig positivt, men jeg tror det er det eneste, sier jenta.

Blir avhengig

Hilde Skyvulstad er avdelingsdirektør i Helsedirektoratet. Hun forteller at snusing er avhengighetsskapende fordi du får i deg nikotin.

(I dagens AN Ung i papiravisa var Hilde Skyvulstad feilsitert. Dette er den korrekte versjonen.)

De siste årene har røyking blant ungdom blitt mindre populært, men desto flere ungdom har påbegynt snusing.

Rundt 21 prosent av nordmenn mellom 16 og 24 snuser i Norge, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. 27 prosent er gutter og 14 prosent er jenter.

Skyvulstad mener dette er en bekymringsfull økning blant unge snusere de siste årene. Mange vet ikke at det er skadelig for fosteret dersom mor snuser når hun er gravid. Snusing er like farlig som røyking for fosteret, og det er det ikke alle som vet. Fordi man ofte har snusen inne i lenger tid enn man røyker, kan fosteret og morkaken få en mer vedvarende skadelig eksponering for nikotin ved snusing, sammenliknet med røyking.

– Generelt er snus mindre skadelig enn røyk. Men noen undersøkelser viser at snusing kan føre til noen typer kreft, for eksempel kreft i bukspyttkjertelen. Snusing skader imidlertid ikke lungene på samme måte som røyking, fordi du ikke puster inn alle de skadelige stoffene i sigarettrøyken. Selv om snusing er mindre farlig enn røyking, er det beste er å slutte helt.

Skyvulstad forteller om Slutta-appen for smarttelefoner, og beskriver det som et godt alternativ for de som vil prøve å slutte med røyk eller snus.

– Den er laget i samarbeid med ungdom, og skal hjelpe unge å slutte med røyk og snus. Den har også fungert bra for eldre.

Så langt har rundt 200.000 personer lastet ned denne appen.

– Ifølge brukerundersøkelser har mange vært fornøyde, sier Skyvulstad.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken