- Lær av nordlendingene

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Per Fugelli jobbet som lege på Værøy og Røst og ble fascinert av den nordnorske væremåten. Nå mener han søringer vil ha stor helsemessig gevinst av å følge nordlendingenes livsstil.

DEL

Mandag presenterte professor i sosialmedisin Per Fugelli, sin nye bok "Doktor på Værøy og Røst. Lege på Utrøst" i Oslo. I boka forteller han om tida som lege i fiskerisamfunnet Værøy og Røst fra 1970 til 1973.

– Menneskene der har et medisinsk folkevett som resten av landet har godt av å få ta del i. Folkene på Røst og Værøy legger vekt på trivsel, glede og helse på en helt spesiell måte, sier Fugelli til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han tror hele den nordnorske innstillingen er en klok resept for både søringer og byfolk. Tall fra Sosial- og helsedirektoratet viser nemlig at innbyggerne i våre tre nordligste fylker bruker suverent minst sovemedisiner og angstdempende og antidepressive midler i hele landet. Fugelli tror nordlendingene har en litt mer realistisk innstilling til livet enn resten av befolkningen.

– En av forklaringene kan være at nordlendingene har en litt robust forventning og holdning til hva livet er. De vet at livet går opp og ned, og at en ikke trenger å springe til apoteket når ting går en imot. Kanskje er det den nære kontakten med en barsk natur som har ført til dette, spør Fugelli.

Professoren mener folk i Sør-Norge også har mye å lære av nordlendingene når det gjelder humor.

– Vi kan lære å le mer. Nordlendingene er glade i å le og vitser om alt fra ufarlige til alvorlige ting. Det er Arthur Arntzen og hans rollefigur "Oluf" et stjerneeksempel på, sier han.

Artikkeltags