Gå til sidens hovedinnhold

Kvinne tiltalt for vold mot barnevernet

Artikkelen er over 18 år gammel

En kvinne i 30-årene erkjente faktum, men nektet i Salten tingrett straffeskyld for vold mot en barnevernskurator fra Bodø kommune.

Da barnvernet uanmeldt sammen med politiet om kvelden fredag 30. august i fjor kom for å hente hennes sønn som det samme dag var fattet hastevedtak om skulle plasseres i beredskapshjem, skal kvinnen ha dyttet barnevernskuratoren i ryggen, dratt i håret og vridd hodet på henne.

Kuratoren var sykemeldt i tre og en halv måned, og slitter fortsatt med ettervirkningen etter denne behandlingen.

Provosert.

I tingretten hevdet den tiltalte kvinnen at det var barnevernkuratorens oppførsel som hadde provosert henne:

– Hun var ubehagelig, frekk og ekkel mot meg! Jeg har ikke opplevd verre oppførsel i mitt liv.

Titalte sa hun ikke erkjente straffeskyld fordi hennes reaksjon overfor kuratoren ikke var planlagt og ikke gjort med vilje. Da kuratoren ikke hadde villet gå, hadde hun dyttet og så dratt henne inn i stua etter håret. Da ble hun selv lagt i golvet av politiet.

Kvinnen hevdet at hun ønsket hjelp fra barnevernet i Bodø slik at ungen hennes kunne komme i et fosterhjem.

– Det som skjedde var framprovosert av kuratorens væremåte overfor meg fra hun kom og til hun dro.

Til skogs.

Kvinnen fortalte at sønnen hadde stukket til skogs i øsende regnvær da han fikk vite at barnevernet kom for å hente ham. Først dagen etter fikk de sønnen med seg.

På spørsmål fra sin forsvarer, advokat Finn Ove Smith, om hva hun syntes om at politiet kom sammen med barnevernet, sa kvinnen at følte det som litt trygt, men at hun hadde reagert på tidspunktet de kom på og at de kom uanmeldt, og at barnevernet neste dag kom flere timer senere enn de hadde avtalt med gutten, som var veldig opptatt av ryddige avtaler.

– Jeg kan ikke se noe ved min oppførsel, utover oppdraget, som skulle provosere henne. Jeg kjenner meg ikke igjen i at jeg skulle vært ekkel mot henne. Jeg kan ikke se at noe kunne vært gjort annerledes, sa den 36 år gamle barnevernskuratoren.

Ikke rutine.

Kuratoren forklarte at hun, en kollega og de to politifolkene som var med, ble bedt om å komme seg ut. De var i ferd med å forlate, da hun ble dyttet i ryggen og dratt i håret slik at hun havnet på kne.

På spørsmål fra advokat Smith om det er rutinemessig å ha med politiet på slike oppdrag, svarte kuratoren at dette er noe som vurderes fra sak til sak. I dette tilfellet ble det bestemt i samråd med politiet og ut fra kjennskap til tiltalte og hennes samboer.