Kun 1 av 6 bruker refleks

Magne Furuholmen har designet refleks.

Magne Furuholmen har designet refleks. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Torsdag er det nasjonal refleksdag. Da har voksne noe å lære.

DEL

Torsdag 14. oktober arrangeres den nasjonale Refleksdagen for femte gang.

Årets refleksdagreflekser er designet av Magne Furuholmen.

- Det er sjelden jeg får muligheten til å lage noe livsviktig. Det jeg gjør til daglig er i beste fall tankevekkende, berikende eller provoserende, sier Magne Furuholmen, kjent som både kunstner og musiker i A-ha.

Lys

Han håper å bidra til at flere bruker den lille livredderen. Til nå er det solgt drøyt 120.000 lyspærer og lysrør, som er refleksformene Furuholmen valgte.

- Jeg ble overrasket over at ingen hadde tenkt tanken om å bruke lyset som et bilde på refleksens funksjon, sier han.

Magne Furuholmen gir sin del av inntektene til Landsforeningen for trafikkskadde.

Voksne

I fjor viste en landsomfattende telling fra Trygg Trafikk og SpareBank1 Forsikring at kun 15 prosent av den voksne befolkningen bruker refleks.

- Det paradoksale med refleks er at alle vet hvor effektivt det er, og at det redder liv. Likevel er det svært få som bruker det, sier prosjektleder Carina Henske i Trygg Trafikk.

Hun håper Refleksdagen kan bidra til at flere voksne gjør seg synlige i trafikken.

- Vi er flinke til å passe på at barna våre bruker refleks, men dropper det selv. Ser vi på statistikken er det imidlertid voksne og særlig eldre fotgjengere som ofte rammes av de alvorligste ulykkene, sier Henske.

Målet

Målet med Refleksdagen er å øke bruken av refleks, og å få ned antall fotgjengerulykker.

I «Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet på veg» står det at 40 prosent skal bruke refleks i byer og tettsteder, og 60 prosent skal bruke refleks utenfor byer og tettsteder i 2014.

På Refleksdagen blir det arrangert mange ulike aktiviteter landet over; som refleksdemonstrasjoner og «Den store refleksjakten» hvor alle barneskoler er invitert til å delta.

Hensikten med jakten er å få refleksene ut av skuffer, skap og lommer på gamle jakker, og ta dem i bruk når høstmørket senker seg. Den klassen som har flest reflekser per elev vinner.

Artikkeltags