Bodø fikk ja fra EU - ett skritt nærmere å bli Europeisk kulturhovedstad

Levert: Ordfører Ida Pinnerød og prosjektleder Arne Vinje etter å ha levert Bodøs søknad for å bli Europeisk kulturhovedstad til EU.

Levert: Ordfører Ida Pinnerød og prosjektleder Arne Vinje etter å ha levert Bodøs søknad for å bli Europeisk kulturhovedstad til EU.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Bodø og Nordland er ett skritt nærmere å bli Europeisk kulturhovedstad i 2024.

Det er klart etter at en jury i EU-kommisjonen torsdag har pre-kvalifisert søknaden fra Bodø, skriver kommunen i en pressemelding.

– Gratulerer til hele Bodø, Nordland og Nord Norge. Denne uka har vist oss at når vi står sammen så vinner vi fram, sier ordfører Ida Pinnerød – som da peker på at uka startet med at skistyret sa ja til Narvik som norsk søkerby for VM i alpint.

Kommunen holder pressekonferanse klokka 14. Den kan du se direkte på an.no.

Takker

Ordføreren vektlegger at det å være Europeisk kulturhovedstad er en nasjonal og internasjonal oppgave, og at alle fylkeskommunene i Nord-Norge og mange av landets kommuner støtter Bodø og Nordland.

- Jeg vil rette en stor takk til de mange som har lagt ned en enorm innsats for å få en best mulig søknad. Jeg håper dette kan motivere unge i Bodø og hele landsdelen til å realisere sine drømmer om å få til noe stort, sier Ida Pinnerød.

Bodø har i denne prekvalifiseringsrunden konkurrert mot fire byer.

Banja Luka, Mostar og Srebrenica i Bosnia-Hercegovina, og Tirana som er hovedstaden i Albania.

Høsten 2019

I tillegg til Bodø er også Banja Luka og Mostar prekvalifisert av juryen, og det er altså disse tre byene som nå skal konkurrere om å bli Europeisk kulturhovedstad 2024.

- Nå fortsetter jobben med selve hovedsøknaden, og da skal ytterligere 12 spørsmål fra EU-kommisjonen besvares, opplyser kommunens prosjektleder og kultursjef Arne Vinje.

 Han forklarer videre:

-  Vi vil i starten av januar få tilbakemelding fra juryen på deres merknader på hva vi bør ha større oppmerksomhet på.

Beslutningen om Bodø kan kalle seg Europeisk kulturhovedstad 2024, tas høsten 2019.

- Nå blir den store jobben å nå igjennom neste nåløye. Jeg tror Bodø har gode muligheter til å vinne frem. Men i kveld er det grunn til å rope hurra og feire den jobben som allerede er gjort, så ser vi fremover igjen i morgen tidlig, sier ordfører Ida Pinnerød.

- En fantastisk nyhet

- En fantastisk nyhet, sier Sigrid Ina Simonsen, fylkesråd for kultur og næring i Troms.

- I Landsdelsrådet for kultur i Nord-Norge mener vi kulturlivet i hele Nord-Norge vil ha nytte av at Bodø nå er et skritt nærmere å bli Europeisk kulturhovedstad, sier hun.

Simonsen mener dette er med på å sette hele landsdelen på kartet.

- Vi får en unik sjanse hva vi gjør her i nord. Og ikke bare hva angår kulturlivet. Kultur er nemlig en helintegrert del av næringslivet i nord, sier Simonsen.

Kulturministeren avslo støtte

Kulturminister Trine Skei Grande avslo støtte til Bodøs kulturhovedstadsprosjekt tidligere i høst.

Siden har både media og det politiske miljøet i Bodø stått på hodet.

LES MER: - Bodø blir IKKE Europeisk kulturhovedstad

Ordfører Pinnerød mente det hele måtte bero på en misforståelse og etterlyste et møte med statsråden. Det skjedde forrige uke.

LES MER: Regjeringen åpner for å gi Bodø støtte til Europeisk kulturhovedstad likevel

Artikkeltags