Gå til sidens hovedinnhold

KS må gi seg

Artikkelen er over 7 år gammel

Les dagens leder om lærerstreiken.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Lærerstreiken fortsetter. Forhandlingsmøtet søndag førte ikke fram.

Striden står fortsatt om bundet tilstedeværelse på skolen. Avstanden mellom partene har riktignok blitt redusert.

Nå står det mer om prinsipper og manglende tillit.

Problemet for lederen i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied, er at hun kom på kant med egne medlemmer da ledelsen i Utdanningsforbundet i vår sa ja til meklerens forslag om 7,5 timers «kontortid» for lærerne. 73 prosent av hennes medlemmer vendte tommelen ned, og dermed var streiken et faktum.

På forhånd hadde også andre mindre lærerforbund avvist den samme løsningen og gått i streik.

Det hører med til historien at KS allerede i vinter gikk farlig høyt på banen ved å kreve kortere sommerferie for lærerne. Dermed var mistilliten sådd, og derfor har frontene i lærerkonflikten nå blitt mer steile enn de hadde behøvd å bli.

På denne bakgrunn er det lettere å forstå at også søndagens tilbud fra KS ble avvist. Det var ikke nok at KS hadde droppet kravet om økt bundet tilstedeværelse som sentralt krav.

For ti år siden ble arbeidsgiveransvaret for lærerne flyttet fra staten til KS. Det var bred politisk enighet om at det var riktig at kommunene, som i årevis har sittet på pengesekken, også skulle være arbeidsgivermotpart for lærerne.

SV var mot omleggingen den gang, og derfor er det naturlig av SV-leder Audun Lysbakken å be om omkamp.

Mer overraskende er det at fylkesordføreren i Sør-Trøndelag, Arbeiderpartiets Tore O. Sandvik, tar til orde for det samme. Det blir en ynkelig ansvarsfraskrivelse.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sitter maktesløs på sidelinjen. Han må nøye seg med på ny å oppfordre partene til å jenke seg.

KS må innse at kommunene må legge seg helt flate i arbeidstidsspørsmålet. Alternativet er en langvarig streik. Det vil bare føre til enda mer vondt blod.

Da kommer det til å ta enda lengre tid å bygge opp nødvendig tillit på landets lærerværelser.

Kommentarer til denne saken