Gå til sidens hovedinnhold

Tre anmeldt etter storaksjon mot bilverksteder i Nord-Norge

Artikkelen er over 4 år gammel

Statens vegvesen har anmeldt tre verksteder for ulovlig drift etter storaksjonen denne uken.

AN+ i 2 måneder for kun 99,-. Bestill her!

Vegvesenet gikk onsdag og torsdag denne uken til aksjon mot i alt 16 uregistrerte verksteder fra Brønnøy i sør til Alta i nord. Det skriver Nordlys.

I Nordland har det vært aksjoner på Vestvågøy, Bodø, Meløy og i Brønnøy. I Tromsø ble tre virksomheter kontrollert i den koordinerte aksjonen hvor også politiet, Arbeidstilsynet, Nav Kontroll og skatteetaten deltok.

– I de områdene vi har hatt aksjoner på, har vi hatt med oss skattemyndigheter, arbeidstilsyn og politi på noen av disse aksjonene, sier seksjonsleder tilsyn Ingunn Foslund i Statens vegvesen region nord.

Til nå har aksjonen ført til tre anmeldelser for ulovlig verksteddrift. I tillegg gjør de også en innkalling av kjøretøyene som har oppholdt seg utenfor virksomhetene til teknisk kontroll.

80 verksteder ikke godkjent

– Et verksted hvor du reparerer bilen skal være godkjent av Statens vegvesen, de skal også ha et skilt som viser at verkstedet er godkjent. Per i dag har vi 80 virksomheter i region nord som ikke er godkjent, forklarer Foslund.

Hun sier at det også kan være mørketall. Bakgrunnen for aksjonen er at det tidligere i år ble opprettet en egen krimgruppe i Statens vegvesen.

– Det at vi har søkelys på de ulovlige verkstedene er grunnet trafikksikkerhet, mangel på kunnskap, godkjent verktøy og ikke minst lokalene, sier hun.

Artikkelen fortsetter under faktaboksen

Godkjenning av verksteder:

 • Reparasjoner på kjøretøy kan som hovedregel bare utføres av verksteder som er godkjent av Statens vegvesen.
 • I region nord er 532 verksteder godkjente verksted. Disse skal ha synlige godkjentskilt fra vegvesenet.
 • Statens vegvesen har registrert 320 ulovlige verksteder, men det reelle tallet er høyere.
 • Hensikten er å sikre at reparasjoner utføres på en profesjonell og trafikksikker måte.
 • Forskrift om kjøretøyverksteder, fastsatt av Vegdirektoratet 13. mai 2009 stiller spesifikke krav til lokaler og teknisk utstyr, teknisk leder og personale og til kvalitetsstyringssystem.
 • Statens vegvesen har databaser hvor bilister kan se hvilke verksteder som er godkjente.
 • Kjøretøyeiere frarådes å kjøpe tjenester hos ulovlige verksteder, da man medvirker til straffbar virksomhet og risikerer å få reparasjoner som ikke er fagmessig utført og et trafikkfarlig kjøretøy.

Kilde: Statens vegvesen

Svart arbeid og hvitvasking

En annen utfordring mener Foslund er svart arbeid, hvitvasking av penger og ulovlig arbeidskraft.

– Mange som setter bilen på verksted og ikke er klar over om verkstedet er godkjent eller ikke. Flere av de ulovlige verkstedene dumper også prisene sammenlignet med godkjente verksteder, mener Foslund

Flere bileiere i Nord-Norge vil den nærmeste tiden få innkalling til teknisk kontroll etter at de har hatt kjøretøy til reparasjon hos disse virksomhetene.

– Disse virksomhetene er anmeldt for ulovlig verksteddrift, opplyser Foslund til Nordlys.

Bilskilter registrert

- Vi har tatt registreringsnumrene på bilene både inne i og utenfor verkstedene. Eierne av disse bilene vil nå bli innkalt til teknisk kontroll hos Statens vegvesen. Vi vil blant annet sjekke om reparasjonene er gjort etter forskriftene, og om det er brukt godkjente deler og verktøy, forteller Foslund til Nordlys.

Verkstedbedriftene kan også få reaksjoner og pålegg fra andre offentlige etater. Statens vegvesen har varslet både brannvesenet og teknisk etat i de respektive kommunene etter storaksjonen.

- Brannbomber

Foslund karakteriserer flere av verkstedene som ble undersøkt som rene brannbomber.

- De opererer i lokaler uten avlufting, hvor det oppbevares gass og kjemikalier. Hvis det i tillegg siver ut bensindamp, er det bare en gnist som skal til. Noen av verkstedene vi har undersøkt er rene brannbomber, sier Foslund.

Statens vegvesen varsler nå flere aksjoner mot bilverksteder og bilpleievirksomheter i Nord-Norge de kommen de ukene.

Tre ønsker å få godkjenning

Tre av verkstedeierne har varslet at de nå ønsker å søke godkjenning.

- Noen innrømmer umiddelbart at de ikke har godkjenning, men at de ønsker det. Andre hevder at de kun reparerer egne eller kompisenes biler. Selv om noen av virksomhetene blir anmeldt, så hindrer ikke det at vi kan hjelpe dem i å få en godkjenning, opplyser Foslund overfor Nordlys.

Statens vegvesen oppfordrer bileiere til å være mer kritiske når de velger verksted. Det er i dag registrert 532 godkjente verksteder i Nord-Norge. 128 virksomheter har spesialgodkjenninger.

Dette er funnene som er gjort i undersøkelsene:

 • 3 anmeldelser av ulovlig verksteddrift. I tillegg vil flere bileiere motta innkallelse for teknisk kontroll av sine kjøretøy, når det gjelder reparasjon på de aktuelle virksomhetene.
 • Skatt har avdekket mangler som fører til bokettersyn.
 • Arbeidstilsynet påla stans i bruk av utstyr i flere virksomheter
 • Branntilsynet ble varslet og vurderer tilsyn
 • Teknisk etat ble varslet og vurderer tilsyn

 

Kommentarer til denne saken