Forrige uke ble en bodømann funnet død.

Dagen etterpå roper rusmiljøet i byen varsku:

De hevder kameraten døde av å injisere morfinpreparatet Fentanyl, en sterk smertestillende medisin som gis til kreftpasienter i den terminale fase.

Advarer

Avisa Nordland har snakket med flere i byens rusmiljø. De forteller om en livsfarlig trend de håpet aldri ville komme tilbake.

– For et par år siden var det en lignende situasjon med masse fentanylplaster på gata. Flere av oss kjøpte dem. Halvparten av oss tok overdose, forteller de.

Fentanyl gis i depotplaster på enten 50, 75 eller 100 milligram. Medisinen skrives ut til pasienter med sterke smerter og er ment til å vare i inntil 72 timer.

Men misbrukerne koker opp plasteret i vann og injiserer hele dosen på en gang, noe som kan gi dem en dose som er mellom 30 og 100 ganger sterkere enn en «vanlig» brukerdose heroin.

For stor dose Fentanyl påvirker respirasjonssystemet og gir pustebesvær.

Russisk rulett

- Det er kjempeskummelt. For det første fordi du ikke aner hvor mye du får i deg. For det andre fordi hvor mye du tåler varierer fra dag til dag. Det blir som å spille russisk rulett med livet ditt.

Plastrene er 2 ganger 2,5 centimeter og hvite. De selges på gata for minst 500 kroner per stykk.

. Men prisen varierer. Er det stor tilgang på stoff, går den ned. Er kjøperen «desperat» skrur selgeren prisen opp.

Fentanyl er et av de mest regulerte legemidlene som finnes på det norske markedet. Likevel dukker det med jevne mellomrom opp i illegale miljøer.

Leder i Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN), Arild Knudsen, var i Bodø i anledning konferansen «Rusforum» torsdag. Han kjenner godt til farene med Fentanyl-plastrene fra sitt arbeid med de narkomane i hovedstaden.

- De dukker opp med ujevne mellomrom i Oslo, men de fleste i miljøer er redde for dem. De har tatt for mange liv, forteller han.

- Livsfarlig

Medisinsk direktør ve Nordlandssykehuset, Barthold Vonen, er overrasket over å høre at Fentanyl-plaster er blitt handelsvare på gata og advarer på det sterkeste om å misbruke medikamentet.

- Fentanylplaster gjør at medisinen tas opp gjennom huden langsomt. Det er et meget potent legemiddel som er ment til å virke over et par dager. Hvis et eller flere plaster løses opp og injiseres som engangsdose, vil det gi en livsfarlig og ukontrollert rus og en ekstrem risiko for overdose.

Sverige rapporterte i sin nasjonale rapport 13 dødsfall relatert til fentanyl blant sprøytebrukere i 2003. I 2007 døde tre misbrukere i løpet av en måned av overdose med i Halmstad i Sverige.

I fjor skal så mange som 20 narkomane ha overdosert i løpet av bare en helg i Malmø.

Overdosene skal ha direkte sammenheng med tyveri fra et medisinlager ved et lokalsykehus. Det var for øvrig Fentanylgass som tok livet av 128 personer under det store gisseldramaet på Dubrovka-teateret i Moskva i oktober 2002.

Assisterende fylkeslege Eli Løkken sier hun ikke har mottatt bekymringsmeldinger fra verken apotek eller andre om utskriving av A-preparatet Fentanyl i store doser eller uten indikasjon.

Dersom leger skriver ut A- eller B-preparater uten grunn, kan han risikere å miste retten til å rekvirere medisiner.

- Å «skyte» Fentanyl er som å spille russisk rulett med livet ditt, sier en rusmsbruker.